Annons

Regeringen: Sverige ska ha 2.000 kilometer elvägar 2030

Elvägar spelar en nyckelroll när Sverige ska nå klimatmålen. Nu vill regeringen öka takten i omställningen. 

Ambitionen är att elektrifiera 2.000 kilometer av de mest trafikerade stråken längs det statliga vägnätet – till år 2030.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Till höger testkörning av en elektrifierad vägsträcka utanför Sandviken 2016.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Till höger testkörning av en elektrifierad vägsträcka utanför Sandviken 2016.Foto:Evelina Carborn; Pontus Lundahl/TT

”Ska vi klara våra mål när det gäller omställningen, inte minst i transportsektorn, så måste vi öka tempot. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth på en pressträff på torsdagen. 

Transportsektorn står i dag för en tredjedel av alla utsläpp, och av dessa står vägtransporterna för hela 93 procent. Med dagens tempo kommer målen inte att nås, konstaterar regeringen. 

Därför tillsätts en elektrifieringskommission med uppdrag att påskynda elektrifieringen av hela transportsektorn. Den ska ledas av just Tomas Eneroth och bestå av företrädare för myndigheter och näringsliv.

Branschorganisationen Transportföretagen tycker det är bra att den äntligen kommer igång.

”Bättre sent än aldrig, beslut om att tillsätta den här kommissionen togs ju redan förra året. För det brådskar om 70-procentsmålet – att utsläppen från transportsektorn ska ner med 70 procent till 2030 – ska nås i tid”, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen till TT.

Kommissionen kommer bland annat:

 Undersöka behoven av och möjligheterna till elektrifiering via vätgasdrift.

Kartlägga och identifiera utvecklingsområden för hur en ökad elektrifiering av sjöfarten kan påskyndas.

Identifiera åtgärdsområden för att påskynda en en övergång till eldrivna flygplan.

 Utreda behovet av finansiering, samt ta fram en handlingsplan för elektrifiering av de mest trafikerade vägarna.

Regeringen ger dessutom Trafikverket i uppdrag att planera för en utbyggnad av elvägar längs det statliga vägnätet. 

”Det är ingen liten plan. Det är en plan som innefattar upp till 3.000 kilometer elväg fram till 2035, vilket motsvarar en halvering av utsläppen från tung trafik på dessa vägar”, säger Eneroth. 

Redan 2030 ska 2.000 kilometer av elvägarna vara på plats. Trafikverket ska dessutom analysera behovet av laddinfrastruktur för snabbladdning av tunga fordon längs de större vägar.

Kommissionens uppdrag sträcker sig fram till och med den 31 december 2022.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera