Annons

Regeringen svänger om privata AF-leverantörer

Regeringen ökar trycket på Arbetsförmedlingen att bryta långtidsarbetslösheten. Samtidigt tonar man tydligt ned betydelsen av privata aktörer.

”Det är helt fel väg att gå”, säger Martin Ådahl. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Centerns ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Centerns ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl.Foto:TT

”Arbetsmarknaden är stark, det finns 157.000 lediga jobb att söka hos Arbetsförmedlingen, företagen vill anställa, varseltalen är låga - och för den som flyttar norrut är möjligheterna än bättre. Det var budskapet som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förmedlade vid en pressträff. 

De totalt 369.800 personer inskrivna arbetslösa, motsvarar nivåerna före pandemin, påpekar hon vidare. Men närmare hälften är långtidsarbetslösheten och mer än var fjärde person har varit arbetslös i mer än två års tid. 

Nu trycker regeringen på för att Arbetsförmedlingen (AF) ska bli bättre på att bryta den besvärande utvecklingen. Det framgår av den nya instruktionen till myndigheten, det så kallade regleringsbrevet. 

”Det är vår största utmaning framöver”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om långtidsarbetslösheten.

Regeringen ger samtidigt AF bakläxa i sitt arbete att etablera sig i hela landet. Enligt regleringsbrevet måste närvaron öka jämfört med situationen i slutet av 2021. 

Samtidigt är det inte lika viktigt att satsa på privata aktörer. Privata matchningstjänster ska öka, men handlar lite längre om en ”väsentlig” ökning (se faktaruta). 

”Även i fortsättningen ska Arbetsförmedlingen vara en stor och viktig myndighet”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som tillbakavisar att AF-reformen skulle vara avbruten.

Att det lilla ordet ”väsentligt” är borttaget beror på att det behövs fler åtgärder nu, enligt Eva Nordmark.
”Det innebär ingen förändring i hur vi har budgeterat”, säger hon. 

Centerns ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl tolkar de nya politiska signalerna som att regeringen försöker ”rädda” extratjänster och introduktionskurser.

”Det är helt fel väg att gå”, skriver han i ett sms.

Vad är regeringens ansvar för att långtidsarbetslösheten inte bryts på en så stark arbetsmarknad? 

”Jag är oerhört stolt över vad regeringen har gjort under det senaste året. Vad vi har gjort i form av krisbekämpning har räddat tusentals jobb”, säger Eva Nordmark. 

”Jag ser att etableringsjobben som vi planerar för kommer att vara jätteviktiga för långtidsarbetslösa och nyanlända”, säger hon vidare. 

Innehåll från NilfiskAnnons

Nilfisk ACD dammsugare anpassade för nya ATEX-reglerna

Det finns många orsaker till att det är viktigt att företag som hanterar explosivt damm i sin produktion använder sig av rätt industridammsugare. Det skapar bland annat bättre arbetsmiljö och minskar risken för explosioner. När nu regelverket kring ATEX ändras, öppnar det upp för en ny kategori av dammsugare – ACD-klassade (Appliances for picking up Combustible Dust). 

Livsmedelsföretag som hanterar explosivt damm har lagkrav att förhålla sig till när det kommer till hur de ska hantera de potentiellt explosiva blandningar som kan uppstå när explosivt damm blandas med luft. Genom EU:s ATEX-föreskrifter regleras vilka miljöer som klassas som riskområden och vilka sorters industridammsugare som är godkända att använda i de olika miljöerna. 

– De nya reglerna gör det möjligt att använda ACD-klassade dammsugare till att suga explosivt damm där arbetsmiljön inte är ATEX-klassad. Den nya säkerhetsklassificeringen gör det enklare för företag att följa de regelkrav som finns, förklarar Richard Andersson, Senior Produktspecialist Industridammsugare. 

Dyrbart att inte följa reglerna

Att använda rätt maskiner som kan hantera rätt volym vid hantering av explosivt damm kommer med många fördelar. Det effektiviserar bland annat städningen, medarbetarna får en förbättrad arbetsmiljö och explosionsriskerna minimeras. Samtidigt har de ATEX-klassade dammsugarna, som det tidigare varit krav på i dessa miljöer, krävt en större investering vilket har varit tufft för många företag. Men att inte följa reglerna kan bli ännu mer dyrbart i längden, då en av riskerna av att inte använda rätt klassad utrustning är att anläggningen kan stoppas vid en tillsyn. 

– Genom det nya tillägget kan många fler företag använda mer kostnadseffektiva dammsugare i fler miljöer inom en produktionsanläggning än tidigare. Våra kompakta industriella dammsugare i vår nya produktserie ACD, är maskiner som med fördel används inom livsmedelsindustrin, berättar Richard Andersson. 

Nilfisk, som är en av världens ledande producenter av professionella rengöringsmaskiner, har en mycket bred kompetens inom området livsmedel. Dammsugarna i nya produktserien ACD från Nilfisk är testade och certifierade av tredje part.  Precis som alla Nilfisk högkvalitativa dammsugare har produkterna en lång livslängd. De kompakta dammsugarna i den nya serien innefattar allt från den mindre dammsugaren för det lite mindre företaget till den stora maskinen där det går att skapa ett större system för fler användare. Tillbehören är livsmedelsklassade så det går att använda exempelvis silikonmunstycket utan risk för att något farligt ämne hamnar i bagerimaskinen. 

– Med vår nya produktionsserie kan vi hjälpa fler företag att arbeta förebyggande i riskmiljöer och skapa en säkrare arbetsmiljö. Vi har ett väldigt brett sortiment av dammsugare som vi kan skräddarsy efter våra kunders verksamhet, avslutar Richard Andersson. 

Om Nilfisk

Nilfisk är en av världens ledande producenter av professionella rengöringsmaskiner. Med huvud-kontor i Danmark har vi utvecklat professionell rengöringsutrustning i mer än 115 år. Vi erbjuder industriella dammsugare, högtryckstvättar, våt-/torrdammsugare och sop-/skurmaskiner för alla behov inom alla branscher.

Här kan du utforska Nilfisk sortiment 

 

Mer från Nilfisk

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nilfisk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera