Annons

Regeringen storsänker solskatten

Regeringens kritiserade solelsskatt sänks med 98 procent redan ett år efter den införts. På sikt är målet att skatten ska avskaffas helt.

I somras införde regeringen en övre gräns för skatteundantaget på solel på 255 kW.
 
”En idiotskatt”, kallades lagändringen av Axfoods miljöchef Åsa Domeij vars bolag drabbades extra hårt av skatten. Hon är glad för beskedet, men påpekar att administrationen för att ta ut den lägre skatten kommer att kosta mer än den drar in.
 
Beskedet från regeringen innebär att att bolaget tillsammans med andra aktörer som HSB, fastighetsbolag och Coop som riskerar skatt på solel från nästa halvårsskifte får skatten sänkt med 98 procent från 29,2 till 0,5 öre per kWh.

”Det gör det möjligt för skolor, kommuner och bostadsföretag att helt tryggt kunna planera för solel för lång tid framöver”, säger miljöminister Isabella Lövin (MP).
 
Ett tiotal riktigt stora anläggningar kommer även fortsatt att behöva betala den högre skattenivån, medan villaägare och andra småproducenter precis som tidigare kommer att vara skattebefriade.
 
I ett nästa steg kommer regeringen att verka i EU för att skatt på solel till eget bruk avvecklas helt och hållet.
 
När skatten aviserades i förra höstens budget var det under tidspress, konstaterar finansminister Magdalena Andersson. Orsaken var att bland andra Svensk Fjärrvärme som organiserar stora elproducenter bland andra Vattenfall, Eon och en lång rad kommunala energibolag, hotade med att anmäla skatteundantaget till EU-kommissionen.
 
Det innebar en risk att enskilda företag skulle bli återbetalningsskyldiga, men enligt Magdalena Andersson finns inte någon sådan risk idag då Sverige ”står på mycket säkrare EU-rättslig grund”.
 
På tisdagen är Magdalena Andersson kallad till en hearing om solskatten, av skatteutskottets ordförande Per Åsling (C).
 
”Centerpartiet välkomnar att skatten sänks och förhoppningsvis tas bort. Vi tycker att det var fel att införa den”, säger Per Åsling.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?