ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Energi

Regeringen stoppar rekordprojekt

  • Enligt miljöminister Karolina Skog (MP) krockar försvarsintressen med vindkraftsplanerna. Foto: Jonas Ekströmer

Regeringen stoppar planerna på en stor vindkraftspark i Hanöbukten.

Därmed ser bland annat basindustrins planer på investeringar för uppemot 50 miljarder kronor ut att gå i stöpet.

”Vi är mycket förvånade och besvikna över att en socialdemokratisk och miljöpartistisk regering har fattat det här beslutet”, säger Per Witalisson, ordförande för Blekinge Offshore.

Varför det?
”Genom energiöverenskommelsen finns en bred riksdagsmajoritet för att det svenska elsystemet ska ställas om till 100 procent förnybar elproduktion. Blekinge Offshore hade med upp till 700 vindkraftverk och investeringar på 50 miljarder kronor kunnat bli en hörnsten i Södra Sveriges elförsörjning och samtidigt skapat många arbetstillfällen.”

Blekinge Offshore, med det börsnoterade vindkraftsbolaget Eolus och basindustrins vindbolag Vindin som delägare, hade ansökt om tillstånd för upp till 700 vindkraftverk och i andra hand 350 verk. Området ligger cirka fem kilometer sydost om Hanö i Sölvesborgs kommun.

Men på tisdagen kom beskedet att regeringen säger nej. Beslutet motiveras med att parkens lokalisering skulle hindra försvarets verksamhet.

”Riksdagen har tydliggjort att Sveriges försvarsambitioner ska öka. Då behöver försvaret kunna öva. Hanöbukten är ett av de strategiskt mest viktiga försvarsområden som Sverige har. Regeringen har kommit fram till att det inte går att kombinera försvarsverksamheten med vindkraftverken”, säger miljöminister Karolina Skog.

Eolus som är huvudägare uppger att bolaget redan har tagit alla de kostnader som det mångåriga projektet kostat.

”För vår del blir det bara en oväsentlig resultateffekt av beslutet. Men däremot missar vi uppsidan i ett stort och spännande framtidsprojekt”, säger Per Witalisson.

Bolagets aktie backade med 4,9 procent på tisdagen.

Tyck till