1515
Annons

Regeringen stärker stödet till kollektivtrafiken – och satsar på tågtransporter

Kollektivtrafiken får ytterligare en miljard kronor i stöd, godstransporter ska prioriteras och ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik ska införas under 2022. Det meddelade miljö- och klimatminister Per Bolund och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi på en pressträff på fredagen.

Kollektivtrafiken får ytterligare en miljard kronor i stöd för uteblivna intäkter i samband med pandemin.
Kollektivtrafiken får ytterligare en miljard kronor i stöd för uteblivna intäkter i samband med pandemin.Foto:Amir Nabizadeh/TT

Januaripartierna är överens om att satsa ytterligare en miljard kronor på kollektivtrafiken för att minska trängseln och upprätthålla turtätheten utöver de två miljarder som redan avsatts inom ramen för budgetpropositionen. Enligt regeringen uppgår det totala stödet nu till sex miljarder kronor.

”Kollektivtrafiken är helt avgörande för att vi ska kunna nå våra klimatmål. Det ska vara enkelt att gör de klimatsmarta valen. Och då kommer de här pengarna göra stor nytta” , säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på presskonferensen.

Miljarden går i riktat stöd till de regionala trafikmyndigheterna och grundas på förlorade biljettintäkter. Samtidigt kompenseras de regioner som utökat trafiken under pandemi. De som förstärkt trafiken får en större andel av stödet, enligt Bolund.

Regeringen avsätter också 30 miljoner kronor för att påbörja arbetet med att ta fram ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken. Ambitionen är att biljettsystemet ska vara på plats nästa sommar.  

En satsning i budgeten görs också på att flytta över fler transporter från väg till järnväg.  Regeringen föreslår att miljökompensationen förstärks med ytterligare 150 miljoner kronor årligen under de kommande fem åren. 

Kompensationen ska göra det enklare för godsoperatörerna att göra nödvändiga investeringar och ska kompensera för extra kostnader.

Regeringen vill slopa höjd bränsleskatt

Finansminister Mikael Damberg (S).
Finansminister Mikael Damberg (S).Foto:TT

Sverige går mot kärvare ekonomiska tider och då är det inte läge med höjda skatter, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TV4 och föreslår därför att den inflationsstyrda höjningen av drivmedelsskatten ska stoppas tillfälligt.

”Det är inte rimligt med de höga bensin- och dieselpriserna att vi då automatiskt skulle få en skattehöjning vid årsskiftet, det tycker inte jag är rätt politik i det här skede”, säger Damberg till kanalen.

Regeringen har tidigare gått fram med förslaget om att pausa uppräkningen av reduktionsplikten för bensin och diesel för 2023.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera