Initiativet att stänga gymnasieskolorna under de två sista veckorna före jullovet - från den 7 december till den 6 januari - kommer från Folkhälsomyndigheten, enligt Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Orsaken bakom beslutet är att smittspridningen i Sverige ligger på allt för höga nivåer.
”Det här är för att skapa en bromsande effekt på smittspridningen”, säger Stefan Löfven.
Inte minst antalet resenärer i kollektivtrafiken minskar med torsdagens beslut, då gymnasieelever står för en stor del av resandet.
”Det bör ha en ytterligare återhållande effekt på smittspridningen”; säger Johan Carlsson.
Men grundbedömningen är fortfarande att ungdomar inte är den stora motorn i smittspridningen, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, vars budskap alltså delvis skiljer sig från generaldirektörens.
”Det är inte minst för att deras verksamhet ska kunna fortsätta på ett bra sätt”, säger Anders Tegnell och pekar på att gymnasieskolorna haft stora problem med smittoutbrott.
Skolan har jobbat hårt och fått sedan i våras göra stora anpassningar, påpekar Anna Ekström.
Hon pekar på att skolor har vittnat om att elever fick problem med motivationen under vårens fjärrundervisning.
”Det här beslutet fattas för att det är nödvändigt. Trots alla insatser är smittan på en nivå som är för hög. Men tillsammans med de övriga restriktioner och rekommendationer bör dess två sista veckor, då gymnasiet alltså ska övergår till fjärr- eller distansundervisning före jullovet, kunna minska smittspridningen så att ni kan återgå till närundervisning när vårterminen börjar igen”, säger hon.