Regeringen stänger gymnasieskolorna – undervisning ska ske på distans

Från måndag blir det distansundervisning på gymnasierna fram till jullovet. Det beskedet lämnade statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström på torsdagen. 

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Henrik Montgomery/TT

Initiativet att stänga gymnasieskolorna under de två sista veckorna före jullovet - från den 7 december till den 6 januari - kommer från Folkhälsomyndigheten, enligt Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. 

Orsaken bakom beslutet är att smittspridningen i Sverige ligger på allt för höga nivåer. 

”Det här är för att skapa en bromsande effekt på smittspridningen”, säger Stefan Löfven. 

Inte minst antalet resenärer i kollektivtrafiken minskar med torsdagens beslut, då gymnasieelever står för en stor del av resandet.  

”Det bör ha en ytterligare återhållande effekt på smittspridningen”; säger Johan Carlsson.  

Men grundbedömningen är fortfarande att ungdomar inte är den stora motorn i smittspridningen, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, vars budskap alltså delvis skiljer sig från generaldirektörens.  

”Det är inte minst för att deras verksamhet ska kunna fortsätta på ett bra sätt”, säger Anders Tegnell och pekar på att gymnasieskolorna haft stora problem med smittoutbrott. 

Skolan har jobbat hårt och fått sedan i våras göra stora anpassningar, påpekar Anna Ekström. 

Hon pekar på att skolor har vittnat om att elever fick problem med motivationen under vårens fjärrundervisning. 

”Det här beslutet fattas för att det är nödvändigt. Trots alla insatser är smittan på en nivå som är för hög. Men tillsammans med de övriga restriktioner och rekommendationer bör dess två sista veckor, då gymnasiet alltså ska övergår till fjärr- eller distansundervisning före jullovet, kunna minska smittspridningen så att ni kan återgå till närundervisning när vårterminen börjar igen”, säger hon. 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?