1515

Regeringen snabbutreder krav på negativt coronatest vid inresa

Det blir en blixtsnabb remissrunda till polisen och andra berörda myndigheter om kravet på negativt covid-19-test för inresa till Sverige, som Folkhälsomyndigheten begär.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto:Fredrik Sandberg/TT

”Det här måste ju fungera i praktiken och det är Polismyndigheten som ska övervaka inreseförbudet till Sverige”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Regeringen har under det senaste dygnet behandlat myndighetens begäran. Men ytterligare några dagar behövs innan ett regeringsbeslut kan fattas, enligt Damberg.

Förutom polisen ska även Kustbevakningen och Migrationsverket svara på remissen. Senast på måndag ska svaren vara inne.

”Då har vi möjlighet att snabbt behandla de remissynpunkterna och komma till beslut.”

I början av den kommande veckan kommer även EU med nya reserekommendationer.

Folkhälsomyndigheten lämnade i fredags in en begäran till regeringen om krav på negativt covid-19-test för utländska medborgares inresa till Sverige. Det gäller personer födda 2004 eller tidigare. Det negativa testet får vara max 48 timmar gammalt.

”Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser FHM att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats”, motiverade generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

Även för hemvändande svenskar skärps reglerna. De som inte har testat sig före avresan ska göra det samma dag som de återvänder till Sverige.

FHM rekommenderar inresande svenskar att stanna hemma och undvika kontakter i sju dagar samt testa sig den femte dagen, även om test gjorts 48 timmar före inresan till Sverige eller i anslutning till hemkomsten. Också resenärernas hushållskontakter uppmanas att stanna hemma.

”Det här är försiktighetsåtgärder så vi inte får in mer av de muterade virusvarianterna än vad vi redan har i det svenska samhället”, säger Damberg.

Arbetspendlare ingår inte i myndighetens nya rekommendationerna, förutsatt att de testas regelbundet (minst en gång per vecka). Även arbetspendlarnas hushållskontakter undantas om pendlaren testas regelbundet.


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021.

Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. 

Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?