1515
Annons

Regeringen snabbutreder krav på negativt coronatest vid inresa

Det blir en blixtsnabb remissrunda till polisen och andra berörda myndigheter om kravet på negativt covid-19-test för inresa till Sverige, som Folkhälsomyndigheten begär.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto:Fredrik Sandberg/TT

”Det här måste ju fungera i praktiken och det är Polismyndigheten som ska övervaka inreseförbudet till Sverige”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Regeringen har under det senaste dygnet behandlat myndighetens begäran. Men ytterligare några dagar behövs innan ett regeringsbeslut kan fattas, enligt Damberg.

Förutom polisen ska även Kustbevakningen och Migrationsverket svara på remissen. Senast på måndag ska svaren vara inne.

”Då har vi möjlighet att snabbt behandla de remissynpunkterna och komma till beslut.”

I början av den kommande veckan kommer även EU med nya reserekommendationer.

Folkhälsomyndigheten lämnade i fredags in en begäran till regeringen om krav på negativt covid-19-test för utländska medborgares inresa till Sverige. Det gäller personer födda 2004 eller tidigare. Det negativa testet får vara max 48 timmar gammalt.

”Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser FHM att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats”, motiverade generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

Även för hemvändande svenskar skärps reglerna. De som inte har testat sig före avresan ska göra det samma dag som de återvänder till Sverige.

FHM rekommenderar inresande svenskar att stanna hemma och undvika kontakter i sju dagar samt testa sig den femte dagen, även om test gjorts 48 timmar före inresan till Sverige eller i anslutning till hemkomsten. Också resenärernas hushållskontakter uppmanas att stanna hemma.

”Det här är försiktighetsåtgärder så vi inte får in mer av de muterade virusvarianterna än vad vi redan har i det svenska samhället”, säger Damberg.

Arbetspendlare ingår inte i myndighetens nya rekommendationerna, förutsatt att de testas regelbundet (minst en gång per vecka). Även arbetspendlarnas hushållskontakter undantas om pendlaren testas regelbundet.

Innehåll från FlasheyeAnnons

”Extra ögon” larmar om oförutsedda händelser innan de sker

Den så kallade lidartekniken har tidigare varit dyr och avancerad - men nu ska den göras tillgänglig för alla. Sensorer som ser avvikelser som människor har svårt att upptäcka, som fungerar lika bra i mörker som i dagsljus och dessutom inte inkräktar på integriteten kommer snart vara vardag i flera branscher, menar Flasheyes vd och grundare Ulf Lindström.

Sensorerna skannar sin miljö med tusentals mätningar och skapar en 3D-modell. De kan ”se” volymer, former och avstånd, däremot kan den inte identifiera personer. När priserna nu sjunker ser Flasheye möjligheten att fler ska kunna använda den smarta tekniken.

– Vi vill demokratisera tekniken. Den gör som mest nytta när vem som helst kan ha råd med den, sätta upp och drifta den, säger Ulf Lindström, vd och grundare.

Inom kort kommer Flasheye lansera ett teknikpaket till aktörer inom säkerhetsbranschen där kunden smidigt kan installera och anpassa tekniken i sina befintliga system. Det följs av en liknande lösning för industrin. 

Hindrar olyckor och produktionsstopp

Många industrier använder fortfarande videokameror för att övervaka produktionen. En teknik som har funnits länge och har begränsningar.

– Det mänskliga ögat har inte möjlighet att se mindre avvikelser. Sensorerna fungerar som extra ögon och larmar direkt om något håller på att hända. Då undviker man kostsamma produktionsstopp, säger Ulf Lindström. 

Brett användningsområde

Inom en snar framtid spår Ulf att tekniken även kommer att appliceras i flera branscher, bland annat i vården, i trafiken och på byggarbetsplatser. 

– 3D-bilden visar volymen och dess rörelse och riktning, inga kläder eller ansiktsdrag. Säkerheten förbättras när rörliga föremål kan vara synliga och följas utan att det inkräktar på integriteten.

Om Flasheye: 

Flasheye grundades 2019 av Ulf Lindström med lång bakgrund inom industrin, där felhändelser som inte upptäcks i tid kan få förödande konsekvenser. Större tillgänglighet av avancerad teknik med hög kapacitet ger nytta i både industrin och samhället 

Läs mer på flasheye.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flasheye och ej en artikel av Dagens industri

Höga virushalter i Göteborgs avloppsvatten

Nivån av coronaviruset i avloppsvattnet i Göteborg är fortsatt förhöjd, rapporterar 

Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Enligt resultaten är andelen virus ungefär lika hög som vid de första virusvågorna.

Mätningarna, som genomförts av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, sträcker sig fram till den 28 augusti och visar även att halten av sars-cov-2 inte längre går ner i botten mellan uppgångarna.

Enligt resultaten gör också kurvan för de uppmätta virusnivåerna i avloppsvattnet en sväng uppåt den senaste veckan.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera