Regeringen: Skyddsmaterial till vården har kommit

Regeringen meddelar att skyddsutrustning som Sverige beställt i kampen mot coronaviruset nu har anlänt efter att man tryckt på mot de länder som tidigare hållit på leveranser. Men vad Sverige använt för påtryckningar för att få utrustningen, vill regeringen inte avslöja.

Foto:Ali Lorestani/TT, Ali Lorestani/TT

Bland annat ska en leverans från Tyskland ha ankommit till Sverige under onsdagen.

”Flera EU-länder har infört exportrestriktioner. Det är något vi från Sverige varit mycket kritiska till. Handel med medicinsk utrustning måste fungera. Det är restriktioner man lättat på, de har nu kommit till Sverige och fler leveranser är på gång”, säger socialminister Lena Hallengren (S).

På en presskonferens på onsdagen visade ministern upp bilder på lastpallar med skyddsutrustning till vården som ankommit till Sverige.

”Det är en global brist, så vi får jobba hårt för att få det här till stånd”, säger Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Enligt socialminister Lena Hallengren är de redan anlända såväl som kommande leveranserna av skyddsutrustning ett resultat av regeringens samtal med regeringarna i länder som Tyskland, Frankrike och Bulgarien, som meddelat exportrestriktioner.

”Jag har själv haft kontakt med hälsovårdsministrar, det har varit handelsministrar, EU-ministrar och till och med på statsministernivå som har handlat om att ligga på för att vi ska få de leveranser vi ser påverkas av exportrestriktioner”, säger Lena Hallengren.

När Dagens industri synar korten och frågar om vad det handlar om för påtryckningar, vill dock inte ministern berätta vad Sverige framfört i sak.

”Exakt vilka länder, vilka företag och så. Det kan jag inte gå in på”, säger Lena Hallengren.

Sannolikt är att leveranserna släppts iväg av nämnda länder efter att EU i början av veckan meddelade ett exportförbud av medicinsk utrustning till länder utanför Europa.

Förutom leveranserna meddelade regeringen också att Socialstyrelsen ska inrätta en samordningsfunktion för intensivvårdsplatserna i landet.

Myndigheten ska bland annat få en bild av läget med intensivvårdsplatser, som kan bli en bristvara om fler insjuknar svårt efter att ha blivit smittade av coronaviruset.

En nyckel till intensivvården av coronasjuka patienter är ventilatorer som kan hjälpa patienter som drabbas av lunginflammation. 

Än så länge finns ingen brist på ventilatorer, enligt Olivia Wigzell på Socialstyrelsen.

Samtidigt som kan ett stort behov uppkomma. Den svenska medicinjätten Getinge lämnat en stor offert till Italien på just sådan utrustning.

Det kan alltså innebära att utrustning som Sverige kan behöva i en nära framtid, är på väg att lämna landet.

Men i inre marknadens namn och i frihandelns namn, har socialministern inga synpunkter på det.

”Det krävs ett samarbete, det krävs en inre marknad som det är avsett. Sedan är det klart att vi gör allt vi kan för att säkra upp att vi har den utrustning vi behöver och det gör vi parallellt med detta. Men Sverige har inte varit en förespråkare av exportrestriktioner för det skulle inte gynna oss i helheten”, säger Lena Hallengren.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?