ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen skriver inte under kärnvapenkonvention

  • Utrikesminister Margot Wallström bekräftar under en pressträff att regeringen just nu inte kommer att underteckna konvention om kärnvapenförbud. Foto: Amanda Lindgren

Sverige kommer inte att skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud, bland annat eftersom det saknar stöd i riksdagen.

Regeringen vill att Sverige ska delta som observatör i stället.

Utrikesminister Margot Wallström bekräftar under en pressträff att regeringen just nu inte kommer att underteckna konventionen. För att bidra till konventionens utveckling ska Sverige däremot delta som observatör.

Wallström anser att konventionstexten innehåller problematiska delar och pekar bland annat på att det inte finns en tydlig definition av vilka vapen det gäller.

”Jag hade önskat att vi hade haft en konvention som är möjlig att skriva under, men jag har också sett hur det här ser ut. Men man måste vara realist”, säger Wallström.

Hon får på pressträffen frågan om riksdagen måste godkänna Sveriges roll som observatör.

”Nej, det bedömer jag inte behövs. Men jag tycker att vi bör samtala med riksdagen om det också”, säger Wallström.

Wallström bemöter även kritik om att Sverige ger upp kampen mot kärnvapen:

”Nej, det gör vi absolut inte. Vi kommer att vara observatör, vi kommer bidra till arbetet med en kärnvapenkonvention”, säger Wallström.

Hon återkommer flera gånger på pressträffen till att det inte finns stöd i riksdagen för att skriva under.

Det har rått delade meningar i och utanför regeringen om huruvida regeringen ska underteckna avtalet eller inte, där Wallström har varit positivt inställd medan försvarsminister Peter Hultqvist (S) sagt att Sverige inte kan skriva på något som skadar svenskt militärt samarbete med andra länder.

I Socialdemokraterna finns starka krafter för och emot, medan regeringspartnern Miljöpartiet är sprungen ur fredsrörelsen och kärnvapenmotstånd.

En källa med insyn i regeringens överväganden säger att det finns besvikelse i bland annat Miljöpartiet om regeringens linje. Men samtidigt är det uppenbart för S och MP att det inte finns stöd i riksdagen för att skriva på, en majoritet är emot.

Försvarsmakten har motsatt sig ett undertecknande av avtalet. Försvarsmakten skrev tidigare i år i en rapport till regeringen att en anslutning inte skulle gagna Sveriges intressen och försvarsförmåga. Utredaren Lars-Erik Lundin avrådde regeringen från att skriva på. ÖB Micael Bydén har gjort klart att han delar utredningens synpunkter.

De välkomnar regeringens beslut om att inte skriva på avtalet.

”Vi tycker det är en logisk följd och en avvägd analys av de anslag som kommit in, bland annat från oss”, säger Michael Claesson, strategichef på Försvarsmakten.

Beatrice Fihn, som i december 2017 fick Nobels fredspris för sitt arbete med antikärnvapenorganisationen Ican, är oerhört kritisk till beslutet och säger att det är ett svek mot svensk policy mot kärnvapen och att det samtidigt sätter Sverige i en sämre säkerhetspolitisk situation.

”Det här betyder att Sverige tar ställning för kärnvapen och att man inte längre anser att de kärnvapen som existerar är ett hot. Om man hävdar att ett förbud mot kärnvapen försämrar svenskt försvarssamarbete så betyder det att svenskt försvarssamarbete bygger på att kärnvapen existerar. Det gör en också till en måltavla”, säger Beatrice Fihn.

Wallström delar inte Fihns uppfattning.

”Jag tror att det är bra för Ican att de funderar på vilka som är deras vänner. Vi tänker fortfarande kämpa mot kärnvapen, på ett effektivt och resultatinriktat sätt”, säger Wallström på pressträffen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies