1515
Annons

Regeringen ska stärka civilförsvaret – tillsätter näringslivsråd

Regeringen inrättar ett näringslivsråd i syfte att stärka totalförsvaret. Förslaget lades fram i en utredning för 2,5 år sedan men blir alltså verklighet först nu.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.Foto:evelina carborn

Näringslivet har en nyckelroll om det civila försvaret ska fungera, enligt inrikesminister Morgan Johansson (S). Förebilden finns i Sveriges östra grannland.

”I Finland är det väl inarbetade strukturer och väl inarbetade samarbeten”, säger han och pekar på att Finland även har uppbyggda beredskapslager och lagreglerade krav på lager.

Inrikesministern är ordförande i rådet men även närings- och försvarsministern deltar, liksom ÖB och MSB:s generaldirektör. Vilka som ska sitta i rådet från näringslivet sida är inte klart.

”Vi återkommer om sammansättningen. Det får de själva också vara med och bestämma”, säger han.

Startskottet går så fort gruppen ”får ihop kalendrarna”, enligt Johansson.

På frågan om företag ska få betalt för sina nya ansvarsområden svarar Morgon Johansson att det är en förhandlingsfråga som man får titta på.

”Jag tycker att man ska gå in i det här arbetet från näringslivets sida med samma attityd som man har gjort från näringslivet i Finland”, säger han.

”I de här lägena kanske man inte ska fråga vad landet kan göra för dig utan vad du kan göra för landet”, säger han vidare.

Regeringen går även vidare med förslagen i den utredning som lades fram i mars förra året av utredaren Barbro Holmberg som handlar om hur ansvaret för det civila försvaret ska fördelas.

Samhället delas in i tio sektorer med tio ansvariga myndigheter, enligt inrikesminister Morgan Johansson som har följt rekommendationerna i utredningen.

”De får ett samordnande uppdrag över hela det här fältet, säger Morgan Johansson.

Exempelvis är Socialstyrelsen ansvarig för hälsa, vård och omsorg, Finansinspektionen för finansiella tjänster och Energimyndigheten för energiförsörjningen.

”Om alla har ansvar är det lätt så att ingen har ansvar”, säger Morgan Johansson.

Spindeln i nätet blir MSB.

”Det känns väldigt bra att få sätta tänderna i det här”, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Totalt sett inrättar regeringen 60 beredskapsmyndigheter. Länsstyrelserna delas in i sex grupper, med en huvudansvarig Länsstyrelse.

Systemet med beredskapsmyndigheter införs formellt i oktober och beslutas av regeringen på torsdagen.


G7-länder vill visa muskler i Bayern

Mäktiga G7 möts i de bayerska alperna för att visa en stark och enad front gentemot Moskva.

Även klimathot, hotande livsmedelsbrist, skenande energipriser och galopperande inflation tynger mötet.

Foto:Pablo Martinez Monsivais

”Vi måste stå enade, vi måste se till att vi alla håller ihop”, sade USA:s president Joe Biden sedan han träffat värden, tyske förbundskanslern Olaf Scholz, inför sammankomsten med samtliga deltagare som inleddes på söndagen.

Scholz svarade med att budskapet som satte tonen för mötet var viktigt:

”Vi har stått enade, något som Rysslands president Vladimir Putin inte räknade med.”

Förutom Tysklands och USA:s ledare deltar regeringschefer från Frankrike, Storbritannien, Italien, Kanada och Japan samt representanter från EU.

Som traditionen påbjuder samlades de alla för en gemensam gruppbild; återigen var Putin huvudperson trots sin frånvaro. Och västledarna drog sig inte för att håna den ryske presidenten.

”Kavaj på, kavaj av?”, undrade brittiske premiärminister Boris Johnson med hänvisning till de många propagandabilder på Putin där han visar upp sig med bar bringa.

”Vi ska nu rida barbröstade på häst”, fyllde Kanadas premiärminister Justin Trudeau in, enligt AFP. 

Inför mötets inledning kom besked om att de sju ländernas ledare enats om att sluta importera guld från Ryssland, som en del i den redan breda sanktionsregim som riktas mot Moskva.

Enligt uttalanden från Vita huset är guld Rysslands näst största exportvara, och därmed en betydande intäktskälla för president Vladimir Putin. Ryssland stod för fem procent av världens guldexport under 2020 och 90 procent av exporten gick till något av G7-länderna.

Men bedömare som följer mötet försöker utröna vilka ytterligare åtgärder som ländernas ledare kan enas om, och ifall insatserna har möjlighet att påverka Kreml.

Inför mötet rapporterade den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg att Ryssland under söndagen kan behöva ställa in sina skuldavbetalningar till utlandet.

Ryska regeringen uppger att man kan betala. 

Fler ämnen avhandlas när ledarna möts vid slottet Elmau, en isolerad och överdådigt spartansk anläggning med mjuka, prunkande fält som leder mot Alpernas skarpskurna horisont.

Enligt förhandsuppgifter ska bland annat Rysslands och Kinas växande intresse att utöka närvaron i tredje världen diskuteras, liksom behovet att möta problemen med en eskalerande energikris.

De informella samtalen leder inte alltid till konkreta budskap i slutet av toppmötet – men besluten påverkar ofta internationell politik på längre sikt.

Därför brukar G7-ländernas möten omgärdas av omfattande protester från människorättsorganisationer och miljörörelser. Omkring 18 000 poliser skyddar ledarna. Men organisatörerna för protester var besvikna då bara 4 000 samlats inför mötets öppnande.

När G7-länderna möttes på samma slott 2015 samlades 35 000 demonstranter. Den minskade protestviljan i år tros bero på det ryska invasionskriget i Ukraina.

Det är en av skillnaderna i en föränderlig värld. Dessutom har samtliga ledare i G7-länderna har bytts ut sedan förra mötet i Elmau – till skillnad från Kreml där Vladimir Putin sitter kvar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?