Regeringen ska sälja ytterligare bolag

Regeringen har påbörjat en försäljningsprocess av ytterligare ett statligt bolag. Enligt vad Di erfar har Handelsbanken Capital Markets fått i uppdrag att sälja konsultbolaget Metria.

Bild:Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har påbörjat en försäljningsprocess av ytterligare ett statligt bolag. Enligt vad Di erfar har Handelsbanken Capital Markets fått i uppdrag att sälja konsultbolaget Metria.

I slutet av november sålde regeringen Apoteksgruppen i miljardaffär, där Handelsbanken var finansiell rådgivare. Enligt Di:s uppgifter har samma bank nu påbörjat en process att sälja Metria, potentiella köpare har kontaktats.

Metria bildades i maj 2011 då det knoppades av från Lantmäteriet. Konsultbolaget har cirka 250 anställda och levererar tjänster inom geografiska informationssystem (GIS), plan- och mättjänster, kart- och fastighetstjänster samt geografiska analyser.

Metria är bland annat konkurrent till Stockholmsbörsens två stora teknikkonsulter Sweco SWEC B -0,6% Dagens utveckling och ÅF samt till affärsinformationsbolaget Bisnode som ägs av investmentbolaget Ratos och Bonnier.

Både Sweco och ÅF ses som tänkbara köpare av Metria när staten nu säljer bolaget. Metrias rörelseresultat (ebitda) under de senaste fyra kvartalen ligger på cirka 40 miljoner kronor och försäljningen på cirka 427 Mkr. Grovt uppskattat borde det innebära att Metria vid en försäljning kan värderas till uppemot en halv miljard kronor.

Redan i somras deklarerade näringsminister Mikael Damberg att Metria hör till ett bolag som staten avser att sälja.

"Vi tror att bolaget långsiktigt skulle utvecklas bättre genom att inte vara en del av den statliga portföljen, de har nått en mognadsgrad som vi tycker är lämplig för att gå vidare", sa Mikael Damberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?