Regeringen ser snabbare etablering för nyanlända

Det går snabbare för nyanlända att komma i arbete. Andelen nyanlända i arbete eller studier efter avslutad etableringsplan uppgick under 2017 till 34 procent, jämfört med 27 procent 2013. 

Det uppger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson i en presentation av det arbetsmarknadspolitiska läget, enligt ett pressmeddelande.

Bild:Claudio Bresciani/TT

"Det har tidigare tagit upp till tio år innan hälften av de nyanlända har etablerat sig på arbetsmarknaden. Enligt nya siffror ser vi nu att det går mycket snabbare. Nästan hälften, 48,5 procent, av dem som mottogs 2011 hade jobb efter fem år. Bland nyanlända män var varannan, 49,3 procent, i arbete efter tre år. Det speglar en kraftig förbättring", säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Samtidigt får utrikes födda kvinnor jobb i betydligt lägre grad än män. Förra året hade 16 procent av kvinnorna arbete 90 dagar efter avslutad etableringsplan jämfört med 36 procent av männen.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?