Regeringen sänker de ekonomiska utsikterna

Pensionärerna blir vinnare och ekonomiskt trängda kommuner förlorarna i den 6,5 kilo lätta övergångsbudget som finansminister Magdalena Andersson lägger fram på torsdagen. 

Foto:?Thommy Tengborg/TT

Pensionärerna blir plånboksvinnarna när pensionärsskatten sänks med totalt 4 miljarder kronor i regeringens nya övergångsbudget. 

För en pensionär som bor i en genomsnittlig kommun och har en pension på 400.000 kronor sänks inkomstskatten med 7.700 kronor om året.

“Det är det tredje steget i det vi kallar för att ‘avskaffa pensionärsskatten’. Den kvarvarande skatteklyftan halveras så att runt 1 miljon pensionärer får sänkt skatt", säger Magdalena Andersson. 

Men det är en av få reformer i övergångsregeringens budget, som detta år väger 6,5 kilo mot normala tio.  

Dessutom får skolan 2,5 miljarder kronor för att öka likvärdigheten. Samtidigt får försvaret ytterligare 2,4 miljarder 2019, men merparten är handlar om en anpassning till en högre kostnadsnivå. Även väg och järnvägsunderhåll får ytterligare 2,4 miljarder på grund av långsiktiga åtaganden.  

“Många av de inblandade inklusive mig själv tycker att det är mindre inspirerande att ta fram en budget som saknar reformagenda”, säger Magdalena Andersson som denna gång skippar den sedvanliga budgetpromenaden. "

"Regeringen är avsatt och det handlar om att hantera den här för Sverige unika situationen", säger hon vidare. 

Med samma marginaler till överskottsmålet som regeringen såg i Harpsund finns ett reformutrymme på 15 miljarder kronor. Samtidigt innehåller budgeten rödgrön politik som löper på från tidigare år, som man genom att riva upp kan skapa utrymme för annan politik. 

Totalt är det utlovade satsningar på drygt 18 miljarder kronor som inte blir av i övergångsbudgeten. Största summan handlar om att kommunerna går miste om 5 utlovade miljarder i generella statsbidrag. Andra reformer på cirka 10 miljarder som skulle ha fasats ut rullar på, däribland en satsning på personal i äldreomsorgen till kommunerna. 

Orsaken är principerna för en övergångsbudget som regeringen har enats om med alliansen och Vänsterpartiet som bottnar i att denna ska lägga en budget utan nya politiska förslag. 

De rödgröna partierna har regerat under en stark konjunktur. Men, enligt övergångsregeringens nya prognos som presenteras på torsdagen kommer tillväxten att bli svagare i år, 2,5 procent mot tidigare prognos på 2,9 procent. 2020 är tillväxten 1,6 procent, enligt prognosen vilket motsvarar en minskning med 0,5 procentenheter. 

Men siffrorna påverkas starkt av att budgeten saknar ny politik. Det syns både på en den offentliga konsumtionen som inte ökar men också på överskotten som stiger i en betydligt snabbare takt än regeringen tidigare spått, enligt prognosen från 1 procent av BNP i år till 2,6 procent mot slutet av perioden. 

Arbetslösheten sjunker långsammare än regeringen tidigare har spått och bottnar på 6,4 procent 2018 till 2020. Regeringens arbetslöshetsmål att uppnå Europas lägsta arbetslöshet till år 2020 ter sig därmed avlägset. 

"Arbetslöshetsprognosen revideras upp på grund av att det är en avskalad budget", säger Magdalena Andersson. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Isofol MedicalAnnons

Målet: Effektivare cancerbehandling

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.
Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer med ett växande vårdbehov där ingen ny behandling har introducerats på 16 år. Isofol siktar på att lansera sin läkemedelskandidat arfolitixorin att ingå i standardbehandlingen.

Kolorektalcancer är också den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall efter lungcancer. Antalet nya patienter som globalt årligen diagnostiseras för cancerformen är omkring 1,8 miljoner och förväntas öka med 70 % fram till år 2040. 

Etablerad behandlingsform som gynnar fler patienterNuvarande etablerad behandlingsform av spridd kolorektalcancer (i första linjen) utgörs av en kombination av cellgifter och läkemedlet leukovorin, vilket Isofols kandidat arfolitixorin avser ersätta. Leukovorin måste omvandlas i kroppen till en aktiv substans och beroende på genetiska anlag sker inte denna aktivering hos alla patienter. Arfolitixorin är den aktiva substansen och kan potentiellt gynna betydligt fler patienter.

Fas III-studie i slutfasen

Isofol har en fullrekryterad global fas III-studie med en pågående interimanalys. De första 330 av totalt 440 patienter utvärderas av en oberoende säkerhetskommitté och deras rekommendation kring studiens fortsättning beräknas presenteras i första kvartalet 2021.

Läs mer om Isofol.

Bolaget ser två möjliga utfall av interimanalysen – generade data räcker för en registreringsansökan eller data pekar på att resultaten har en klart positiv trend, men att ytterligare 220 patienter bör tas in för att påvisa statistisk signifikans för progressionsfri överlevnad, vilket stärker lanseringsmöjligheterna.

Förutom en bättre behandlingsmetod, innebär lanseringen kommersiella möjligheter med ett årligt försäljningsvärde på över tio miljarder kronor. Patentskyddet gäller till år 2038 i USA och Japan samt till år 2034 i andra länder. 

Licensavtal i Japan och Kanada

Två licensavtal ingicks under hösten med Solasia i Japan och med Paladin Labs i Kanada. Detta ger en stark validering av den vetenskapliga och kliniska datan såväl som den kommersiella potentialen. Avtalen, som är några av de högst värderade i sitt slag på respektive marknad, omfattar definierade milstolpebetalningar på sammantaget över en miljard kronor samt en stegvis solid tvåsiffrig royalty baserad på den framtida nettoförsäljningen.

Prekommersialiseringsarbetet är nu upptrappat för att öka kännedomen och förbereda lanseringen av arfolitixorin som del av den rådande standardbehandlingen av drabbade patienter.

Om Isofol

Isofol Medical AB (publ) är ett biotechbolag som utvecklar läkemedelskandidaten arfolitixorin, som främst är avsett för behandling av spridd kolorektal cancer, en av de vanligaste formerna av cancer. Handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Följ bolaget på Linkedin. 

 

Mer från Isofol Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Isofol Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?