1515
Annons

Regeringen säger ja till slutförvar av kärnavfall

Regeringen godkänner ansökan om slutförvar av uttjänt kärnbränsle. Beslutet säkrar, enligt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S), fortsatt drift av kärnkraftsverken i Sverige.

Foto:Lars Schröder/TT

Regeringen ger tummen upp för slutförvar av kärnavfall i Forsmark i Östhammars kommun.

”Ett historiskt beslut”, säger Annika Strandhäll.

”Vi kan inte ha en situation där kärnavfall ligger i bassänger och väntar i år efter år”, säger statsrådet vidare.

Godkännandet av SKB:s ansökan om slutförvar innebär att slutförvaret nu får byggas och drivas.

Annika Strandhäll anser att beslutet säkrar den fortsatta användningen av den befintliga kärnkraft som finns i Sverige. 

”Det är ett viktigt steg för att säkra den svenska elförsörjningen”, säger hon.

Enligt Annika Strandhäll är kunskapsunderlaget väl tilltaget för att kunna fatta beslutet om slutförvar, som innebär att det uttjänta bränsle som nu förvaras i mellanlagret i Oskarshamn är ett steg närmare slutförvar.

Det kommer nu att vara upp till mark- och miljödomstolen att ge förutsättningarna för slutförvaret.

Som planen är utformad nu ska 12.000 ton använt kärnbränsle lagras 500 meter i bergrum under marken. Omkring 6.000 kapslar av koppar kommer att omsluta kärnavfallet.

”SKB har visat att det kommer att bli säkert”, säger Annika Strandhäll.

”Jag känner mig väldigt trygg med att det här rätt beslut. Regeringen känner sig trygg med att det här är rätt beslut”, säger hon vidare.

Även om slutförvaret nu kan börja byggas, krävs fortfarande ett nytt regeringsbeslut om att förvaret ska tillslutas slutgiltigt – och därmed låta halveringstiden av bränslet få ha sin gång; en process som kan ta upp till 100.000 år.

Ett sådant beslut kan, enligt Annika Strandhäll, tas tidigast om 70 år.

Statsrådet försäkrar att fortsatt forskning kring säkerheten om slutförvaret kommer att fortlöpa fram tills dess att lås och bom sätts på dörren till bergrummet.

”Under den tiden finns otroligt många möjligheter att titta på ytterligare forskning på kapslarna och kommunikation med framtida generationer”, säger Annika Strandhäll.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund har sagt att en tumme upp för slutförvaret är förhastat och att regeringen ger vika för trycket från ”en oseriös opposition”. Han och MP anser att mer kunskap behövs innan ett godkännande ges.

”Den typen av uttalanden som jag mötts av från min tidigare regeringskollega gör mig förundrad eftersom han själv sagt så sent som i slutet av augusti att ett beslut om kärnbränslet bara låg några månader bort”, säger Annika Strandhäll och pekar på att den före detta klimat- och miljöminister hade samma underlag som den nuvarande regeringen för att kunna fatta beslut.

”Det förvånar mig att istället för att lyssna, lite på egen kammare föra fram andra teorier nu när klockan är kvart över tolv.”


Försiktigt uppåt på Europas börser

Utsikterna kring en global recession fortsätter att göra marknaderna nervösa, men Europas börser pekar försiktigt uppåt.

Foto:Lefteris Pitarakis

Londons FTSE100-index pendlar kring nollan efter öppningen på torsdagen. Bland vinnarna noteras Ocado, som utvecklar robotlagerlösningar för dagligvaruhandeln och bland annat har avtal med Ica, upp drygt 3 procent. Även lyxjätten Burberry letar sin in bland vinnarna med ett lyft på nära 2 procent.

I Frankfurt stiger DAX-indexet 0,3 procent. Tidigare Kinnevikägda Zalando handlas upp omkring 3 procent samtidigt som sportmodejättarna Puma och Adidas stiger cirka 1,5 procent vardera.

I Paris stiger CAC 40 0,3 procent. Flygplanstillverkaren Airbus stiger 1,6 procent och lyxjättarna kring och Hermes handlas upp omkring 1,4 procent vardera. På förlorarsidan återfinns spritjätten Pernod Ricard med en nedgång på 1 procent.

Vissa börser, däribland Stockholm, är stängda på grund av Kristi himmelfärdshelgen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?