Annons

Regeringen säger ja till amorteringskravet

Regeringen ger grönt ljus till Finansinspektionens förslag om skärpta amorteringskrav. Det meddelar finansmarknadsminister Per Bolund.

Di avslöjade redan för två veckor sedan att regeringen kommer att säga ja till Finansinspektionens förslag om skärpta amorteringskrav.

Beslutet bekräftas nu av finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på en pressträff i Rosenbad på torsdagen.

”Vi tror att det här kommer att leda till motståndskraftigare hushåll och att vi får en mindre sårbar ekonomi i Sverige”, säger han.

Per Bolund påpekar att de svenska hushållsskulderna ökat i snabb takt de senaste åren och flera internationella bedömare som IMF och EU-kommissionen har varnat för utvecklingen.

”Vi tycker att det är bra att vi får en mer sund amorteringskultur, både för att minska riskerna i svensk ekonom och för hushållen”, säger han.

Regeringens besked kommer samtidigt som bostadsmarknaden är på väg ned, med relativt kraftigt fallande priser i framför allt Stockholm.

Kritikerna menar att tajmingen är fel och varnar för att det skärpta amorteringskravet ska trigga igång ett större prisfall.

Men Per Bolund anser att åtgärderna behövs för att dämpa skuldutvecklingen.

”Vi tycker att det behövs ett ansvarstagande för att hantera en av de absolut största riskerna i svensk ekonomi”, säger han.

Per Bolund medger att det skärpta amorteringskravet även kan få negativa effekter på kort sikt och säger att det kan leda till att rörligheten på bostadsmarknaden minskar något.

”Men det måste ställas i relation till de risker som vi bygger upp i svensk ekonomi. Där vet vi genom tidigare kriser att man kan få mycket kraftiga inlåsningseffekter om hushållens skulder är högre än bostadens värde”, säger han.

När det gäller tajmningen påpekar Per Bolund att den svenska ekonomin just nu är mycket stark med historiskt låga räntor.

”Vi har en stark tillväxt och en snabbt sjunkande arbetslöshet”, säger han.

De nya reglerna kommer att träda i kraft den 1 mars nästa år. Då får alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (före skatt) amortera ytterligare minst 1 procent av bolånet per år utöver nuvarande krav.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?