1515
Annons

Regeringen rycker ut efter hätskt flyktingbråk: ”Skamligt”

Var ansvaret ska ligga för flyktingar efter två år har orsakat flera politiska bråk mellan kommuner. Ett av dem rör 50 nyanlända mellan M/SD-ledda Staffanstorp och S-ledda Malmö. Nu kallar regeringen till samtal. 

Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har krävt att regeringen förtydligar att kommuner har ett långsiktigt ansvar för de nyanlända.
Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har krävt att regeringen förtydligar att kommuner har ett långsiktigt ansvar för de nyanlända.Foto:TT.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Hetsjakt efter personal i Kungsträdgården

Minst 1.000 arbetssökande ska anställas under evenemanget Jobbfestivalen. Det är vad arrangören Mats Wernheim hoppas på, när över 70 arbetsgivare samlas i Kungsträdgården i Stockholm för att hitta ny personal.  
”Målet är att få dit minst 10.000 arbetssökande”, säger han till Di.

Entreprenören Mats Wernheim som arrangerar Jobbfestivalen den 14 september. Evenemanget ska hållar årligen.
Entreprenören Mats Wernheim som arrangerar Jobbfestivalen den 14 september. Evenemanget ska hållar årligen.Foto:Cazandra Wernheim

Den 14 september arrangeras för första gången Jobbfestivalen – ett årligt evenemang som fått flytta fram fyra gånger till följd av pandemin. Entreprenören Mats Wernheim, som jobbat med rekrytering sedan 90-talet, hoppas slå publikrekord i Kungsträdgården som han hyrt över dagen. 

”Målet är att få dit minst 10.000 arbetssökande”, säger han till Di. 

Hur många tjänster kan tillsättas?
”Vi pratar tillsättningar i tusental. Det är min önskan. Skulle färre än tusen få jobb på 10.000 besökare blir jag besviken.”

Hittills har över 70 arbetsgivare anmält sig som utställare. I princip samtliga har stora anställningsbehov, fortsätter han och pekar på bredden av bolag och organisationer som medverkar. Bland annat hoppas SJ, MTR och Trafikverket hitta personal. Även restaurangkedjorna Max och Brödernas, hotellkedjan Scandic, omsorgsjätten Ambea och rut-bolaget Hemfrid finns med på utställarlistan. 

”Framför allt är det jobb inom service, administration, lager och logistik”, säger Mats Wernheim som vänder sig mot epitetet ”enkla jobb”. 

”Det är ett rött skynke för mig. Vilket jobb är enkelt? Det skapar ett A- och B-lag att prata om enkla jobb. Så länge man har en sysselsättning som ger lön är det ett jobb. Punkt.”

Sex kommuner i norr med väldig personalbrist – Skellefteå, Luleå, Piteå, Gällivare, Boden och Övertorneå – tar sig ned till Stockholm för att locka folk till Västerbotten och Norrbotten. 

Målgruppen är framför allt personer som står långt från arbetsmarknaden. Men alla som söker jobb är välkomna, gör han klart. 

Hur ska ni nå arbetssökande?
”Mycket sker på gräsrotsnivå. Flyers kommer att delas ut på gator och torg i stadsdelar som Vällingby och Hässelby. Vi kör också kampanjer i sociala medier. Sedan hjälper Arbetsförmedlingen och utställarna till.”

Mats Wernheims eget engagemang började när han drog igång en rekryteringsverksamhet och försåg bolag med kundtjänstpersonal från Libanon, bland annat. 

”Jag kom från musik- och festivalbranschen, där mångfald är självklart, till näringslivet som exkluderar istället för att inkludera. Det fick mig att börja brinna för frågan.”

Vilka problem ser du i näringslivet?
”De flesta som jobbar med HR och rekrytering är för mångfald, men när det kommer till att tillsätta en tjänst är man väldigt specifik. En tredjedel av alla arbetslösa har inte gymnasieutbildning – exkluderar man dem kommer de aldrig in på arbetsmarknaden.”

Vad gör ni om det regnar den 14:e?
”Risken vägs upp av platsens tillgänglighet mitt i city. Om det ösregnar missar vi en del spontanbesökare, men de som verkligen söker jobb hindras nog inte av lite regn.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera