ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Isabella Lövin: Därför tar regeringen över frågan om Preems utbyggnad i Lysekil

Regeringen kommer att pröva Preems ansökan, uppger miljöminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff.

”Vi gör bedömningen att miljöpåverkan kan vara så stor att regeringen ska pröva ärendet”, säger hon.

Mark- och miljööverdomstolen ska därmed överlämna målet till regeringen, men först ska domstolen bereda färdigt ärendet.

 ”Därför kan överlämnandet dröja”.

Mark- och miljödomstolen gav i fjol grönt ljus för utbyggnaden av Preems raffinaderi. Utbyggnaden innebär bland annat att användningen av råvara kan öka från 11,4 miljoner ton till 13,9 miljoner ton.

Beslutet överklagades av flera organisationer, däribland Naturskyddsföreningen, eftersom utbyggnaden väntas innebära en kraftig ökning av koldioxidutsläppen.

Enligt miljöbalken kan regeringen ta över den juridiska prövningen i särskilda fall. Men regeringen prövar bara ett fåtal ärenden av det här slaget.

Preem välkomnar att regeringen övertar prövningen av den planerade utbyggnaden i Lysekil.

”För oss är det viktigt att den här frågan utreds noggrant”, säger Petter Holland, vd på Preem, i ett pressmeddelande.

Preem framhåller att verksamheten vid raffinaderiet är komplex.

”Det här ger oss en möjlighet att kunna redogöra för hur det hela hänger ihop. Vår planerade utbyggnad är tänkt att användas i kombination med infångning och lagring av koldioxid, så kallad CCS (carbon capture and storage), och andra åtgärder som bidrar till minskade utsläpp på sikt”, säger Petter Holland enligt pressmeddelandet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer