Annons

Regeringen: Privata vårdbolag har rätt till omställningsstöd

Oron för att privatdrivna omsorgs- och vårdbolag inte omfattas av omställningsstödet är stor bland privata vårdaktörer. Nu hävdar regeringen att de visst har rätt till stödet, på samma villkor som andra företag. 

Anneli Virenhem, vd för rehabiliteringsföretaget Active, och finansminister Magdalena Andersson.
Anneli Virenhem, vd för rehabiliteringsföretaget Active, och finansminister Magdalena Andersson.Foto:Privat, Jessica Gow/TT

Dagens industri rapporterade i går om att privata omsorgsbolag stängs ute från det nya omställningsstödet som väntas träda i kraft den 1 juli. 

Entreprenören Anneli Virenhem som driver rehabiliteringsföretaget Active och som är ordförande för branschorganisationen Primör Rehab med 65 medlemsföretag uttryckte frustration över läget. 

I Lagrådsremissen står att ”om verksamheten huvudsakligen finansieras av anslags- eller skattemedel ska den inte anses utgöra affärsverksamhet och därmed inte kunna få stöd”.

Regeringen hävdar dock att detta endast gäller offentligt ägda företag. Att privata vård- och omsorgsbolag inte skulle ha rätt till omställningsstödet är felaktigt, enligt Johan Ekström, pressekreterare åt finansminister Magdalena Andersson. 

”Icke offentligt ägda företag kan få stöd på samma villkor som andra privata företag även om de finansieras av allmänna medel. Det är bara om stat, region, kommun eller kommunalförbund har rättsligt bestämmande inflytande över företaget som man måste göra en bedömning av om det är fråga om affärsverksamhet (som har rätt till stöd) eller inte”, konstaterar Johan Ekström. 

Han förtydligar: 

”Om det är ett helt privat ägt företag hamnar man aldrig i bedömningen om det är affärsverksamhet och därmed i frågan om ”huvudsaklig” finansiering. Däremot måste man givetvis uppfylla andra villkor för stödet. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?