Annons

Regeringens nya krispaket: Lättare få a-kassa

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om ett nytt krispaket för den svenska ekonomin. Med i paketet finns bland annat sänkta krav för att få a-kassa.

”Det är viktigt att rusta för att alla jobb inte kommer kunna räddas. Vi får räkna med ökad arbetslöshet. Då är det prio för oss att man inte hamnar i kommunernas stödsystem”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Magdalena Andersson och Per Bolund.
Magdalena Andersson och Per Bolund.Foto:Janerik Henriksson/TT

Krispaketet är det fjärde i raden och den här gången är det insatser för arbetsmarknaden som föreslås av samarbetspartierna.

I paketet finns bland annat satsningar på a-kassa, utbildningar och tillskott till Arbetsförmedlingen för att öka insatserna på arbetsmarknaden i takt med att fler väntas bli arbetslösa.

”Ju fler som snabbt kan komma tillbaka i arbete, desto mer skattemedel har vi till skola, omsorg och polis”, säger finansminister Magdalena Andersson (S.)

Den största delen, drygt 5,3 miljarder kronor, läggs på a-kassan. Kraven sänks, både vad gäller hur mycket man måste ha arbetat för att kvalificera sig och hur länge man behöver ha varit med i a-kassan.

”Vi går in i krisen med en låg täckning av andelen som är med i a-kassan”, säger finansmarknadsminister Per Bolund och tillägger:

”Det är viktigt att rusta för att alla jobb inte kommer kunna räddas. Vi får räkna med ökad arbetslöshet, då är det prio för oss att man inte hamnar i kommunernas stödsystem.”

Även nivåerna höjs för vad personer kan få ut från systemet, från golv till tak. Det innebär att den som hamnar utan arbete kommer att få mer i plånboken genom coronakrisen.

”Det här ökar tryggheten för väldigt många människor som är oroliga över hur de ska klara sin försörjning”, säger Magdalena Andersson.

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström medger att en mer öppen a-kassa inte ligger högst upp på Centerns lista över önskade åtgärder, men han säger att han ser nödvändigheten i miljardsatsningen.

”I det extraordinära läge vi nu är i så kan man inte hålla sig med den typen av käpphästar, man gör det som är smart. Temporärt fram till årsskiftet är det här en klok politik”, säger Emil Källström.

Under måndagen presenterade Arbetsförmedlingen historiskt höga varselsiffror. I mars låg månadssiffran på 36.800 personer.

Arbetsförmedlingen får nu 330 miljoner kronor för att kunna öka insatserna på arbetsmarknaden. 

Dessutom finns pengar avsatta för att öka antalet platser på distansutbildning och yrkesutbildningar. Tanken är att fler ska kunna utbilda sig under kristiden för att sedan ha bättre kompetens när faran över ljuder, förhoppningsvis redan under tidig sommar.

För att få in fler studenter som studerar vård eller medicin slopas också fribeloppet, det inkomsttak för arbete som studenter har för att kunna få studiestöd och lån. 

Kvittot för hela paket landar på drygt 10,8 miljarder kronor.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?