Hoppa till innehållet

Annons

Regeringen: Posten ska få bli långsammare och dyrare

Långsammare och dyrare, men förhoppningsvis säkrare. Regeringen ändrar postlagen och tar bort kravet på att brev ska komma fram dagen efter.

"Det viktigaste är att posten kommer fram", säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP.
Digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP.Bild:TT

De senaste åren har Postnord haft stora kvalitetsproblem där bara åtta av tio brev tidvis på vissa centraler kommit fram i tid eller inte alls. Klagomålen och synpunkterna på postutdelningen till kontrollmyndigheten PTS har också mångdubblats.

Nu lindrar regeringen därför postlagen och slopar kravet på att breven ska komma fram dagen efter. Tanken är att postanvändarna ska veta vad som gäller och att kraven därmed kommer närmare verkligheten. Nu ska det räcka med en tvådagars-garanti. Men då är i stället kravet att 95 procent av alla brev ska komma fram senast två dagar efter att brevet lagts på postlådan. I dag är kravet att 85 procent ska vara framme över natt. Tillsynen, som enligt Peter Eriksson varit för slapp, ska bli tuffare och om inte kraven efterlevs framöver kan PTS dela ut böter.

För postanvändarna blir det alltså mer av snigelpost, men säkrare, är tanken, även om Postnord inte kommer att överge postgång över natten.

"Har man bråttom skickar man e-post", säger Peter Eriksson som tror att förändringarna ska innebära säkrare postutdelning även i glesbygd, där det enligt Peter Eriksson i dag inte alls är säkert att breven kommer fram förrän efter flera dagar.

Det är också förstås en stor eftergift till postföretagen. Sedan början av 2000-talet har runt en tredjedel av brevvolymerna försvunnit i e-postens tidevarv, miljarder kronor i intäkter har försvunnit för postföretagen. Men Postnords kostnadskostym har till stora delar varit intakt för att kunna möta statens krav.

"Det här är en nödvändig modernisering", säger Peter Eriksson.

"Nu kan Postnord göra förändringar som sänker kostnadsmassan, till exempel mindre flygtransporter", fortsätter han.

Postnord får i samband med den ändrade lagen också rätt att höja priset på portot eftersom det formellt blir en ny tjänst. Men bara en gång, enligt Peter Eriksson. Pristaket och kravet på utdelning fem dagar i veckan behålls i lagen.

Däremot går inte regeringen fram med det tvingande kravet på att inrätta postboxar i alla fastigheter, vilket hade varit tids- och kostnadsbesparande för postföretagen.

Postnord har stora finansiella problem och förslaget från regeringen är efterlängtat även om postföretagen hade velat se mer. Postnords danska verksamheten blöder kraftigt och ledningen har sagt att det behövs ett kapitaltillskott från ägarna, svenska och danska staten, på tre miljarder kronor för att hantera de stora personalneddragningarna som behöver genomföras i Danmark. Bakgrunden till den dyra neddragningen är förmånliga danska anställningsavtal som i vissa fall kan medföra uppsägningslöner på upp till tre år.

Det har i sin tur bidragit till en frostig stämning mellan den danska och svenska regeringen, vem ska betala vad?

Vad som händer i den frågan vill inte Peter Eriksson säga något om.

"Det pågår förhandlingar mellan regeringarna och ledningarna", säger han.

Innehåll från LexusAnnons

Komfort och kvalitet – allt viktigare för elbilar

Elbilsbranschen har ökat kraftigt de senaste åren – och snart är varannan bil i Sverige elektrifierad.

På en mognare marknad fokuserar konsumenterna inte bara på räckvidd och batteriprestanda.

Nu pekar trenden på att kvalitet, komfort och hantverk blir allt mer prioriterat – och Lexus satsar på att ta täten.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

Under 2022 har elbilsmarknaden i Sverige nått nya höjder och under året var 33 procent av alla nya bilar som såldes en elbil. Det innebär att antalet nyregistrerade elbilar ökade med hela 65 procent 2022 jämfört med året innan, enligt Mobility Sweden.

Men med en allt mer mogen marknad följer också allt högre krav från konsumenterna. 

Trenden är tydlig: det räcker inte längre att erbjuda bilar med lång räckvidd och god batteriprestanda – kvalitet, komfort och hantverk blir allt viktigare. 

Ett exempel på detta är nya Lexus RZ, som sätter en ny standard för elbilar i premiumsegmentet. Den japanska biltillverkaren gör det genom att kombinera banbrytande teknik och, just, hög komfort. 

Lexus nya elbil kryllar av innovationer

Lexus RZ introducerar innovativa funktioner som panoramatak med dimmer – Dimoramatak – och en kupévärmare som inte påverkar batteriets prestanda. 

Dessutom är RZ byggd på den nya e-TNGA-plattformen, vilket ger förbättrat vridmoment, väghållning och chassikonstruktion. Lexus Link-systemet har en mängd uppkopplingsfunktioner och reseplaneringsverktyg, medan Lexus Safety System+ ger avancerade säkerhetsfunktioner för att upptäcka och undvika faror.

Med en batterigaranti på 10 år eller 1 000 000 kilometer ger Lexus RZ trygghet för konsumenterna, samtidigt som den höga kvaliteten och komforten gör den till en framtida konkurrent bland elbilsmodeller i premiumsegmentet.

När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025. 

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera