1515

Regeringen öppnar för utökade tester av självkörande bilar

Regeringen tog på torsdagen beslut om att slopa tidsbegränsningen för försöksverksamhet med självkörande fordon, och öppnar också upp för tester av obemannade transporter.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth under en demonstration av självkörande fordon i Frihamnen i Göteborg för två år sedan.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth under en demonstration av självkörande fordon i Frihamnen i Göteborg för två år sedan.Foto:Thomas Johansson/TT

”Nu skapar vi förutsättningar för längre projekt med självkörande bilar. Det är i Sverige som den tekniska fordonsutvecklingen ska vara och vi ska ha de bästa förutsättningar för att kunna pröva nya tekniker och tillämpningar”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till Dagens Industri.

Förordningen skulle ha löpt ut 1 juli 2022 och har medfört att Transportstyrelsen inte gett tillstånd till ansökningar som sträcker sig längre än så, vilket begränsat antalet ansökningar. Efter förmiddagens beslut kommer förordningen att gälla tills vidare.

Möjligheterna att få tillstånd för försök med automatiserade fordon kommer dessutom utökas. Förordningen gör det möjligt att utföra vissa försök utan förare, förutsatt att det kan ske på ett säkert sätt.

”Vi måste ha bra testmöjligheter i hela EU för att kunna möta konkurrensen från Asien och USA och snabbt se till att vi får en permanent lagstiftning på plats. Det skiljer fortfarande mellan EU:s olika länder. Och där arbetar i med för att få tydligare generella riktlinjer. Men Sverige ska vara landet med de bästa förutsättningarna. Det är här vi ska utveckla verksamheten. Vi må ha produktion i andra länder, men den tekniska utvecklingen ska ha de bästa förutsättningarna i Sverige. Vi jobbar också intensivt med en lagstiftning för att kunna ha självkörande bilar på samtliga vägar i Sverige”, säger Eneroth.

Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2021.

 


Innehåll från RemaSawcoAnnons

Varje stock räknas när RemaSawco digitaliserar sågverken

RemaSawco är ett utav få företag i världen som erbjuder mättekniska produkter inom samtliga delar av sågverken. Målet är att slutresultatet ska bli så värdefullt som möjligt så att varje stock räknas. Processen ska kunna skötas sömlöst och helt automatiserat. 

– Kunderna kommer till oss för att de vill effektivisera sin produktion. Då kommer vi överens om hur man kan göra det och vilken investering som behövs. Vi kommer med den lösning som långsiktigt genererar mest lönsamhet, säger Johan Friberg vd på RemaSawcos moderbolag Image Systems.

RemaSawco har lång erfarenhet av att automatisera och digitalisera sågverksindustrin. I takt med att samhället och industrin moderniserats har de själva gjort samma resa. Företaget erbjuder idag en komplett lösning med röntgensystem, 3D-mätning och avancerade optimeringsprogam. Ambitionen är att maximera utfallet av en stock så varje bräda som utvinns har så mycket värde som möjligt för sågverken. Dessutom gör de digitala lösningarna det enklare med uppföljning och att felsöka om det uppstått något problem.

– RemaSawco är en leverantör som har väldigt god koll på sågverksprocessen och kan därför vara en partner med kunden. Det finns inte så många sågverk och leverantörer och därför är det viktigt att ha ett förhållande som präglas av samarbete, säger Johan Friberg. 

En framgångsrik relation

Ett exempel på en lång relation som kontinuerligt utvecklas är RemaSawcos samarbete med Moelvens anläggningar. Där har man alldeles nyligen satt upp ett supportavtal innehållande tre vitala delar som rör hårdvara, system och datahantering på de olika anläggningarna. Moelven en av de sågverkskoncerner som har inlett den digitala förbättringsresan och gjort framsteg på vägen mot en helt digitaliserad process. 

– Det är grundläggande att man har en ömsesidig respekt och att en vilja finns från bägge parter, det upplever jag absolut med RemaSawco. Vi har mycket mätteknisk utrustning från dem som hjälper oss att dimensionsbestämma stockar och sortera efter kvalité. Därtill har vi även adderat röntgenutrustning vid två av våra sågverk röntgenutrustning vilket ger en spårbarhet som vi använder för att förbättra sågverksprocessen, säger Peter Rockedahl teknisk direktör på Moelven.

Sågverken är en traditionell industri som utvecklats mycket genom åren. Tidigare har Moelven haft separata supportavtal inom olika komponenter i industrin. På senare tid har man tagit ett helhetsgrepp med hjälp av RemaSawco och har nu ett supportavtal som ger en tydlig översikt av systemen på anläggningarna. Det är viktigt att göra enhetliga supportupplägg för en koncern och det är essentiellt att kundens produktion inte står still. Därför arbetar man preventivt och är ute och supportar flödet så att produktionen löper problemfritt. 

– Det är viktigt att försöka bibehålla träts värde genom hela kedjan. Slutproduktionen ska hålla minst lika länge som trädet vuxit i skogen. RemaSawco är med oss genom hela förändringskedjan. Vår historia tillsammans är lång och vi ser dem som en utvecklingspartner, berättar Peter Rockedahl.

Om RemaSawco

RemaSawco är leverantör till merparten av sågverk i Norden och specialiserar sig på mätsystem, automation och optimering, för mer effektiv produktion i sågverken. Vi är måna om att leda våra kunder in i framtiden, utveckla deras verksamheter och förbereda dem för industri 4.0.

Läs mer om RemaSawco här

 

Mer från RemaSawco

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RemaSawco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?