1515

Regeringen om torkan: Situationen är mycket allvarlig

Sommarens torka kommer att drabba svenska bönder värre än katastrofåret 1992.

”Redan nu kan vi konstatera att enbart bortfallet av spannmål kommer att kosta runt 2 miljarder kronor", säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

LRF:s ordförande Palle Borgström, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.
LRF:s ordförande Palle Borgström, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.Foto:HOSSEIN SALMANZADEH/TT

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht höll på måndagen en pressträff med anledning av den torkarelaterade krisen som drabbat svenska lantbruk. 

Redan i höst kan de första lantbruksföretagarna gå omkull på grund av vädret.

"Det är en mycket allvarlig situation som inte bara kommer att drabba på kort sikt utan även medföra konsekvenser på lång sikt", säger han.

Regeringen har genomfört en rad åtgärder som ska underlätta för bönder och djurägare. Bland annat har man gett tillstånd att skörda marker som normalt sett ska sparas, och lantbrukare med ekologisk produktion kan få tillstånd att utfordra sina djur med icke ekologiskt foder.

Men de krav som riktats från LRF:s sida om exempelvis ett transportstöd för att kunna importera foder åt djur från Europa, eller stängslingsstöd för att få hjälp att ta i bruk ny mark till bete, är ännu så länge inte hörsammade.

”Det finns ett stöd för att kunna frakta foder från norra till södra Sverige. Men det pågår diskussioner om ett utökat stöd", säger Sven-Erik Bucht.

Den stora utmaning som svenska bönder står inför just nu är att skaffa sig likviditet nog att kunna klara de stora kostnader man står inför i vinter och nästa år, understryker han.

"Vi fokuserar både på att få EU-stöd utbetalt i förtid och har även tillsammans med andra drabbade länder bett om att få krisstöd från EU."

Utsikterna för att få ett sådant utbetalt är svåra att bedöma, menar han.

"Min bedömning är att EU-kommissionen tar det här på största allvar. Men jag kan inte garantera något".

Samtidigt beskriver LRF en situation som riskerar att leda till en allvarlig kris som kan få konsekvenser många år framåt i tiden.

"Vi ser redan nu att kostnaderna för torkan kommer att övergå de totalt 3 miljarder som torkan 1992 drabbade svenska bönder", säger Palle Borgström. 

"Vi går mot en väsentligt lägre spannmålsskörd, upp mot en halvering om det inte kommer regn. Sedan handlar det också om att få foder till djuren, och kommer inget regn är den chansen snart borta.

Enligt Jordbruksverkets beräkningar blev årets första vallskörd cirka 50-70 procent så stor som normalt. Den andra bara 30 procent och för den tredje och sista skörden för året ser det väldigt illa ut.

"Det kommer att vara många gårdar som inte kommer ha tillräckligt med foder för vintern. I värsta fall kommer vi inte att kunna kompensera för bortfallet."

"Det är en uppenbar risk för vi kommer att få se många djurhållare tvingas slakta ut sina besättningar", säger han.


Innehåll från Dynamic CodeAnnons

Smarta självprovtagningslösningar revolutionerar vården

Louise Nylén, VD för Dynamic Code.
Louise Nylén, VD för Dynamic Code.

Självprovtagning avlastar den traditionella vården och ger samtidigt patienten provsvar inom några dagar, säkert och helt anonymt. Genom en helhetslösning som sträcker sig från provtagning och labbanalys till kontakt med läkare effektiviseras vårdkedjan och patienten får en snabb, säker labbanalys och tillgång till läkare online.

– Hela processen tar bara ett par dagar och avlastar den traditionella vården. Vi vet att det idag, inte minst efter pandemin, finns en stor efterfrågan och tillit till självprovtagning. Kunden söker idag en trygg och tillgänglig vård och här har vi en bra lösning, säger Louise Nylén, VD för Dynamic Code.

Sedan 2011 har Dynamic Code utvecklat självprovtagningskit i syfte att forma morgondagens diagnostik och möjliggöra för människor att leva ett hälsosammare liv. Självprovtagningen kan idag göras inom områdena infektioner, könssjukdomar, kvinnohälsa, livsstil samt maghälsa. Dynamic Code har dessutom PCR-analys och antikroppstest för Covid-19 och har avtal med Folkhälsomyndigheten inom ramen för den nationella storskaliga testningen i Sverige.

Fokus att underlätta provtagning och väg till rätt behandling

Ett område som Dynamic Code fokuserar på är kvinnohälsa, vilket är ett väldigt underutvecklat område vad gäller tester och behandling. Ett exempel är bakteriell vaginos, en obalans i underlivet hos kvinnor som kan leda till besvär. Provtagningskitet för bakteriell vaginos från Dynamic Code är ett enklare och säkrare sätt att få ett testsvar, än det som används i vården idag. 

– Bakteriell vaginos skapar stora besvär för många kvinnor idag. Vårt test gör det enkelt att få ett snabbt och säkert provsvar och därmed rätt behandling, säger Louise Nylén.  

Tryggt, snabbt och säkert med självprovtagning 

Självprovtagningen bygger på en DNA-teknologi som letar efter DNA från virus, bakterie eller svamp. Hittas ett DNA är det en säker indikator på att det finns en närvaro av viruset, bakterien eller svampen hos provtagaren. Det analyssvar som hämtas kan sedan användas av läkare och ligga till grund för diagnos och behandling.

– Vi har analyserat över en miljon covid-19 PCR-tester under pandemin och ser att självprovtagning är här för att stanna. Att en majoritet känner sig trygga med självprovtagning är positivt och vi vill visa på att det finns många fler infektioner och sjukdomar som tryggt kan testas på samma sätt. Våra självprovtagningskit säljs direkt via vår egen e-handel, men finns även hos apotek och digitala vårdgivare, säger Louise Nylén.

Test, analys och digital vård på bara några dagar 

Dynamic Code har skapat en helt digital kundresa för diagnostik. Självprovtagningskiten beställs enkelt online och skickas hem till patienten som utför testet i hemmet. Provet skickas sedan till Dynamic Codes labb där det analyseras och provsvaren hämtas via en kod på webben inom några dagar. I anslutning till provsvaret finns även guidning till efterföljande vård och möjlighet till behandling via digitala vårdgivare. 

– Vi säkerställer att man får ett säkert testsvar och även hjälp till rätt diagnos och behandling hos vårdgivare. Genom att individen själv kan köpa ett test så finns möjligheten att snabbare få tillgång till rätt vård. säger Louise Nylén.

Om Dynamic Code
Dynamic Code erbjuder smarta självprovtagningslösningar både till vården och direkt till konsument. Våra produkter beställs enkelt online och kan utföras var du än befinner dig. Proven analyseras i vårt labb och provsvaret hämtas sedan digitalt. Vi erbjuder dessutom efterföljande vård och behandling via digitala vårdgivare. Vi har idag självprovtagningskit inom områden som infektioner, könssjukdomar, kvinnohälsa, livsstil samt maghälsa. 

Läs mer om oss på dynamiccode.com 

Mer från Dynamic Code

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dynamic Code och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?