Vänsterpartiet villkorade sitt stöd för regeringens budgetar efter valet 2014 med att regeringen skulle lägga fram ett förslag om vinster i välfärden före valet i år.
Under en pressträff på fredagen presenterar civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt den lagrådsremiss som nu läggs fram.
Regeringen avser att lägga en proposition i mars i år. Ambitionen är att få till en omröstning i riksdagen innan mandatperioden går ut i höst.
Förslaget bygger på Ilmar Reepalus välfärdsutredning, där ett vinsttak baserat på företagens operativa kapital föreslogs. Vinstbegränsningen föreslås sättas till statslåneräntan plus 7 procent av operativt kapital.
"Välfärdssektorn är inte en kapitalintensiv eller investeringstung bransch. Den här vinstbegränsningsmodellen syftar till att ge en marknadsmässig avkastning på det kapital som investeras i verksamheten", säger Ardalan Shekarabi.
Regeringen föreslår dock ett golv som ska göra det möjligt att ta ut en viss vinst även om det operativa kapitalet är noll.
För att få ta del av offentliga medel måste företagen enligt förslagen uppfylla en rad kriterier. Det handlar dels om vinstbegränsningen men också om regler som ska motverka att pengar plockas ut ur verksamheten på annat sätt, till exempel genom oskäliga löner och direkta så väl som indirekta värdeöverföringar till till exempel ägare och deras närstående.
Dessutom åläggs de med revisorsplikt och måste hålla privata och offentliga medel separerade för att öka transparensen.
Ardalan Shekarabi uppger att de företag som omfattas av förslaget gjorde övervinster på 4,7 miljarder kronor under 2015 enligt regeringskansliets beräkningar.
"Desa övervinster skulle enligt den här modellen överföras till verksamheten. Det skulle innebära ungefär 8.000 gymnasielärare", säger ministern.
Välfärdsutredningen har fått skarp kritik. Ardalan Shekarabi försvarar förslaget med att det fortfarande kommer att vara möjligt att driva privata företag med vinst med finansiering från offentliga medel, något som inte går i de flesta europeiska länder.
Han poängterar också att opinionsmätningar visat på ett folkligt stöd för en vinstbegränsning, även bland svarande som uppgett att de vill ha stor välfrihet inom välfärden.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hävdar att inga privata företag kommer att tvingas att stänga som en konsekvens av förslaget.
"Det här kommer att gynna seriösa aktörer i välfärden", säger han.
De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna väntas dock rösta emot förslaget, vilket innebär att förslaget sannolikt inte går igenom. Ardalan Shekarabi betonar igen att regeringen anser sig ha väljarnas stöd.
"Det här är ingen vänster-höger-fråga bland medborgarna", säger civilministern till Di:s reporter på plats.
Han säger samtidigt att regeringen inte är låst vid en metod.
"Om det finns öppningar för att hitta andra metoder välkomnar vi det. Men nu lägger vi för första gången fram ett konkret förslag som riskdagen kan ta ställning till", säger han till Di.
Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?