ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen och C i momsbråk: ”Bryter mot januariavtalet”

  • Foto: Hampus Andersson/Johan Eng

Vårdmomsen har blivit en ny stridsfråga mellan regeringen och samarbetspartnern Centerpartiet. Den bryter mot januariavtalet, enligt C. Det rapporterar SVT.

Från halvårsskiftet beläggs inhyrd vårdpersonal med 25 procents moms. Det har Skatteverket beslutat efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som hänvisar till EU-praxis.

Men den ökade kostnaden slår bara mot privata vårdföretag, eftersom vårdgivare i landstingen och kommunernas regi kompenseras av staten för ingående moms.

Regeringen har avvisat protester från vårdföretagen. Finansminister Magdalena Andersson påpekar att timanställda läkare är momsfria, om man nu inte vill fastanställa dem. Momssmällen kommer bara om läkarna hyrs in via egen- eller bemanningsföretag.

Men stödpartiet C dra nu ut i strid mot den nya momsen. Tidigare har alla tjänster inom sjukvård eller tandvård varit fria från moms.

”Jag tycker att hon har fel. Ska vi ha en bra sjukvård över hela landet så är det viktigt att det finns både privata och offentliga utförare, dessutom står det tydligt i januariavtalet att det ska vara samma spelregler för privat som för offentlig sjukvård, säger Per Åsling (C), vice ordförande i skatteutskottet, till SVT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer