Annons

Regeringen nobbar Rune Anderssons spelbolag

Rune Anderssons spelbolag Legolas får inget tillstånd av regeringen att utmana ATG.

”Vi ville ändå testa”, säger finansmannen och traventusiasten om avslaget.

Bild:TT

Förra året startade Mellby Gårds grundare, hästfantasten Rune Andersson, ett spelbolag på Malta.

Bolaget, uppkallat efter den legendariska varmblodstravaren Legolas, kan ses som Rune Anderssons reaktion på att travsporten betalar 35 procent av spelnettot till staten. Enligt honom kunde en stor del av de pengarna i stället gå tillbaka till hästnäringen.

Till Di säger Rune Andersson att han i många år föreslagit för den svenska travsporten att dra i gång en verksamhet på Malta.

”Men de har aldrig vågat ta striden. Då sa jag att jag ska visa att det går att starta ett bolag där.”

När Di i november skrev om det nya bolaget var Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg ovillig att ens kommentera brandfacklan.

”Det är väldigt abstrakt”, sa han till Di.

I april i år sökte Legolas tillstånd att anordna vadhållning om hästtävlingar, en ansökan mer eller mindre karbonkopierad på den ATG fått godkänd.

Regeringen avslår dock Legolas ansökan nu, med hänvisning till att bara spelbolag som ägs eller styrs av staten får tillstånd.

”Vi ville ha klarhet i vad som var skälet till att man inte ville släppa monopolet”, säger Rune Andersson.

Är du nöjd med regeringens motivering?
”Nej, det är jag inte, men jag ser det mer praktiskt”, säger Rune Andersson.

En överklagan skulle sannolikt inte hinna behandlas innan den nya omreglerade spelmarknaden börjar rullas ut. Första steget efter den utredning som presenterats är en proposition under våren, sedan följer riksdagsbeslut som slutligen ska godkännas av EU.

EU har tydligt markerat mot Sverige att spelmonopolet måste lösas upp.

”Så länge du har monopol är det i grunden olagligt i förhållande till EU:s lagstiftning om det inte finns särskilda skäl, och det anser vi att det inte finns”, säger Rune Andersson.

Kommer Legolas att söka spellicens i det nya systemet?
”Vi får först se villkoren. Men om det blir som regeringen föreslagit är det god sannolikhet att vi gör det.”

Vad ska Legolas göra nästa år, tänker du?
”Vi kommer att satsa bredare än på bara hästar. Vi kommer att ha flera grejor i vår kompott”, säger Rune Andersson.

Att spelbolaget är så okänt är inte konstigt, enligt honom.

”Det pågår spel varje dag, men vi får inte annonsera i de viktiga kvällstidningarna.”

Men vad omsätter ni, om jag får fråga?
”Det vet jag inte, och skulle inte säga ändå.”

Men man misstänker att det inte är några gigantiska summor?
”Det kan man nog säga.”Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?