1515

Regeringen lovar ytterligare fem miljarder till vården

Regeringen lovar ytterligare fem miljarder till vården och omsorgen nästa år. Då ska också familjeveckan införas. På måndagen presenteras budgeten av finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto:Joey Abrait

Nyckelorden när regeringen presenterar sin budget är välfärd, klimat, jobb och trygghet. Totalt innehåller budgeten reformer för 74 miljarder kronor och det mesta av innehållet har portionerats ut de senaste veckorna.

En nyhet på måndagen är beskedet att den så kallade familjeveckan införs från och med april nästa år.

Förslaget innebär att föräldrar till barn mellan 4 och 16 år kan vara hemma totalt sex dagar per år, tre dagar per förälder, och få ut 80 procent av inkomsten. 

Det kan till exempel vara när skolan är stängd för studiedag eller för att kunna vara med på utvecklingssamtal. Förslag kostar 3,5 miljarder kronor nästa år.

”Syftet är att man ska kunna få mer tid för sina barn”, säger Magdalena Andersson och kallar familjeveckan för en rättvisereform, för alla som inte kan arbeta hemifrån.

På måndagen kom också beskedet att 5 miljarder kronor anslås till hälso- och sjukvården nästa år. Två miljarder ska gå till insatser för att korta vårdköerna till följd av pandemin och lika mycket ska gå till personalsatsningar.

Pandemin har blottlagt stora brister i välfärden, enligt Magdalena Andersson, som summerar de totala välfärdssatsningarna till 23 miljarder kronor nästa år. 

”Det här är siffror som gör en socialdemokratisk finansminister stolt”, säger hon. 

Arbetslösheten har ökat under pandemin och det är särskilt två grupper som har det svårt, unga utan gymnasieutbildning och personer med en utomeuropeisk bakgrund.

”Här ser vi tydligt att sysselsättningsgraden sjunker”, säger Magdalena Andersson.

Arbetslösheten spås nå 7,7 procent 2022 för att sedan sjunka tillbaka 2023, enligt finansplanen. 

”Högt arbetskraftsdeltagande och sjunkande sysselsättningsgrad förklarar att vi har haft en mycket oroande stigning av arbetslösheten i de här grupperna”, fortsätter hon.

Bland reformerna märks mer pengar till extratjänster och introduktionsjobb för dem som har det tufft att komma in på arbetsmarknaden, men också 17.000 fler utbildningsplatser. Samtidigt sjösätter regeringen fackens och arbetsgivarnas omställningspaket på arbetsmarknaden. 

Klimatåtgärderna i budgeten på cirka 12 miljarder kronor, är kända sedan tidigare, men likafullt en ödesfråga i budgeten konstaterar Magdalena Andersson. 

Bland förslagen finns fortsatta satsningar på klimatklivet, skydd av skog, skarpare bonus malus-system, satsningar på att förebygga effekterna av naturkatastrofer.

”Det blir väldigt tydligt att vi behöver göra mer för att nå de mål vi har satt upp. Tanken är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland”, säger Magdalena Andersson. 

I budgeten tillförs 2,5 miljarder kronor till rättsväsendet nästa år, som ska gå till polisen, domstolarna, kriminalvården och Åklagarmyndigheten. 

Magdalena Andersson lovar att föra en kompromisslös kamp mot gängkriminaliteten.

”Gängkriminella ska inte åka lyxbil utan sättas i Kriminalvårdens minibussar på väg till fängelse”, säger hon. 

Svensk ekonomi beskrivs som tudelad, men stark. Ekonomin beräknas växa med 3,5 procent nästa år och 1,4 procent året därefter, vilket är mindre än i omvärlden. 

”Vi är nu tillbaka på de nivåer i BNP som rådde före pandemin”, säger Magdalena Andersson. 

Att det är en expansiv budget syns inte minst på det finansiella sparandet, som beräknas till minus 37 miljarder 2022, motsvarande minus 0,7 procent av BNP. Men året därefter är överskottet åter positivt och ”tillbaka på målsatta nivån”, konstaterar Magdalena Andersson.

Och trots pandemin, med stora ofinansierade insatser, ligger den svenska statsskulden på en förhållandevis låg nivå.

”Trots de här insatserna så hålls skulden till under 40 procent av BNP”, säger Magdalena Andersson.

”Det är viktigt att vi inte upprepar misstagen efter finanskrisen och stramar åt för tidigt”, fortsätter hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?