1515

Regeringen låter kommitté utreda Riksbankens oberoende

Regeringen kommer att överlämna arbetet med att stärka Riksbankens finansiella oberoende till den parlamentariska Riksbankskommittén.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).Bild:Noella Johansson/TT

Det skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande på fredagen. Regeringen konstaterar att det efter remissvaren har analyserats står klart att det är önskvärt att förslaget om att stärka Riksbankens finansiella oberoende samordnas med Riksbankskommitténs uppdrag att föreslå en ny riksbankslag och förtydliga Riksbankens uppgifter.

Frågan om Riksbankens finansiella oberoende och balansräkning har beretts inom regeringskansliet. Under arbetets gång har det framkommit en stor mängd synpunkter. Det har bland annat framförts att det krävs en tydligare analys av storleken på Riksbankens eget kapital.

Flera av de faktorer som berör Riksbankens behov av ett eget kapital kan komma att påverkas av de förslag som Riksbankskommittén ska lämna.

"Det finns stora fördelar med att låta Riksbankskommittén ge förslag på hur Riksbankens finansiella oberoende ska stärkas. Det kommer också ge bra förutsättningar för en bred förankring i riksdagen", säger finansmarknadsminister Per Bolund i en kommentar.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?