1515
Annons

Regeringen lägger fram nytt lagförslag mot gängvåldet

Regeringen vill skärpa straffen för innehav och smuggling av illegala vapen och explosiva varor, och att fler brott av den här typen ska ses som grova.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

”Det skjuts och sprängs för mycket i Sverige. Med de här straffskärpningarna kommer fler att sitta i fängelse längre, och brottbekämpande myndigheter får större möjligheter att använda tvångsmedel”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

Bland annat ska det vid bedömningen om ett vapenbrott eller brott mot tillståndsplikten för explosiva varor är grovt tas med i beräkningen om innehavet skett i en ”kriminell miljö”. Maxstraffen för de synnerligen grova brotten ska enligt förslaget höjas, från sex till sju års fängelse. Regeringen vill också att smuggling av vapen eller explosiva varor ska ses lika strängt på som innehav av detsamma.

Regeringen tar under torsdagen beslut om en proposition om detta, vilken har samma innehåll som en lagrådremiss som presenterades tidigare i somras. Förslagen ingår i regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot kriminella nätverk.


Rapport: Skuldberget kan vara en fördel för Sverige

Oron för hushållens skuldsättning överdriven, anser Danske Banks bankanalytiker som inte ser några betydande risker med högre räntor.

Tvärtom, hävdar de, kan hög skuldsättning vara defensivt när räntorna sticker iväg.

Foto:TT

Hushållens växande skulder har länge oroat såväl regeringen som dess expertmyndigheter och Riksbanken. Att vi nu är på väg in i en högre räntemiljö har inte fått oron att avta.

Men Danske Banks bankanalytiker Andreas Håkansson släppte i veckan en rapport tillsammans med aktiestrategen Molly Guggenheimer som bemöter olyckskorparnas kraxande om skuldbergets makroekonomiska risker.

”Vi hör ofta att svenska hushåll har för mycket skulder. Vi anser att det är en alltför förenklad bild”, skriver duon i rapporten. 

För det första måste hushållens skulder ställas mot tillgångarna, och tillgångarna är trots allt sex gånger större än skulderna. Enbart de likvida tillgångarna – exempelvis kontanter, bankinsättningar och fonder – är 1,6 gånger större än skulderna, enligt Danske Bank.

Bara sedan före pandemin har hushållens totala tillgångar ökat med 5.300 miljarder kronor – betydligt mer än skuldsidans 589 miljarder kronor, uppger de i rapporten.

För det andra sitter svenska bolånetagare inte fast i några avtalade amorteringsplaner. Det amorteringskrav som finns kommer från Finansinspektionen, FI, som vid behov kan införa lättnader – vilket exempelvis gjordes under pandemin.

För ett hushåll med 4 miljoner kronor i lån på ett hus värt 5 miljoner kronor innebär en sådan lättnad att bolåneräntan kan öka från 1,45 procent till 5 procent utan att ”månadskostnaden” för lånet ökar, uppger Danske Bank.

För det tredje hänger den relativt höga skuldsättningen ihop med att Sverige har mindre strikta amorteringsregler än många andra länder. Det förklarar i sin tur att hushållen har så stora tillgångar, eftersom många valt att spara i stället för att amortera mer än nödvändigt.

Och det behöver inte alls vara dåligt om vi går mot högre räntor – tvärtom, anser Danske Bank.

”Hushåll som har sparat mindre men amorterat mer har en större andel eget kapital i sina hus, mer fasta tillgångar och lägre skuld. Dessa fasta tillgångar kan dock inte fungera som en buffert om inflation och högre räntor skapar kassaflödesproblem för hushållen, vilket är fallet med likvida tillgångar”, skriver Danske Bank i rapporten och fortsätter:

”Därför kan hög skuldsättning (inom rimliga gränser) faktiskt vara defensivt när räntorna stiger.”

Danske Bank ser det visserligen som sannolikt med ett boprisfall på 5-10 procent under andra halvan av 2022 och in i 2023, men den underliggande trenden är stark – inte minst på grund av bostadsbristen som förvärrats snarare än förbättrats under senare år, skriver banken som bland annat jämför nybyggnationen med befolkningsutvecklingen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?