Annons

Regeringen lägger fram nytt lagförslag mot gängvåldet

Regeringen vill skärpa straffen för innehav och smuggling av illegala vapen och explosiva varor, och att fler brott av den här typen ska ses som grova.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

”Det skjuts och sprängs för mycket i Sverige. Med de här straffskärpningarna kommer fler att sitta i fängelse längre, och brottbekämpande myndigheter får större möjligheter att använda tvångsmedel”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

Bland annat ska det vid bedömningen om ett vapenbrott eller brott mot tillståndsplikten för explosiva varor är grovt tas med i beräkningen om innehavet skett i en ”kriminell miljö”. Maxstraffen för de synnerligen grova brotten ska enligt förslaget höjas, från sex till sju års fängelse. Regeringen vill också att smuggling av vapen eller explosiva varor ska ses lika strängt på som innehav av detsamma.

Regeringen tar under torsdagen beslut om en proposition om detta, vilken har samma innehåll som en lagrådremiss som presenterades tidigare i somras. Förslagen ingår i regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot kriminella nätverk.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?