ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen lägger fler miljarder på klimatet: ”Inget för fegisar”

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen växlar upp insatserna för att minska utsläppen och snabba på omställningen inom industrin. Totalt summerar satsningarna på miljö- och klimatområdet till 2,9 miljarder kronor i höstens budget.

Centerpartiet har under veckan presenterat flera reformer som kommer att ingå i höstens budget, som läggs fram om mindre än två veckor.

Och på fredagen var det Miljöpartiets tur att berätta om sina framgångar i budgetförhandlingarna.

Det handlar om insatser för att minska utsläppen, stärka skyddet av värdefull skog och åtgärder för en bättre havsmiljö (se faktaruta).

”Klimatpolitik är inget för fegisar, det kräver att man kan prioritera och göra de satsningar som är nödvändiga”, säger Per Bolund (MP), finansmarknads- och bostadsminister.

Totalt handlar det om ett tillskott på 2,9 miljarder kronor nästa år, som ska gå till de olika satsningarna på miljö- och klimatområdet.

Mest pengar, 1,16 miljarder, lägger regeringen på det så kallade klimatklivet, som är ett investeringsstöd som kan sökas av kommuner, företag och bostadsrättsföreningar.

Under förra mandatperioden beviljades stöd till 3.200 projekt och det beskrivs av miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) som mycket framgångsrikt.

”Det här har satt i gång väldigt mycket aktivitet runt om i landet och nu föreslår vi mer än en fördubbling av klimatklivet till nästan 2 miljarder kronor”, säger hon.

Regeringen vill även se åtgärder för att minska utsläppen inom industrin och det så kallade industriklivet kommer nästa år att förstärkas med 300 miljoner kronor.

Det innebär en fördubbling av dagens stöd och förhoppningen är att det ska skynda på omställningen inom industrin.

”Vi ser en ökad efterfrågan på det här stödet och det man framför allt vill se är att det finns en långsiktighet här”, säger Isabella Lövin.

Samtidigt som regeringen nu växlar upp klimatarbetet har det kommit kritik från flera håll, som går på att insatserna är ineffektiva och inte räcker till.

Regeringens mål är att nettoutsläppen i Sverige ska ned till noll senast 2045, men om det ska nås måste omställningen gå betydligt snabbare än i dag.

Isabella Lövin försvarar regeringens inriktning på klimatarbetet.

”Vi behöver göra mer och vi är smärtsamt medvetna om att klimatkrisen är här och nu. Men det här är en fördubbling av många av de klimat- och miljöinsatser som vi gör och det är viktiga steg på vägen”, säger hon.

Utöver de satsningar som presenterades på fredagen kommer regeringen även att gå vidare med den gröna skatteväxlingen, vilket innebär höjda miljöskatter i höstens budget.

Det handlar dels om en ny skatt på plastpåsar, som regeringen aviserade i våras, dels en ny skatt på avfallsförbränning, som förhandlades fram i januariavtalet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer