1515

Regeringen lägger 39 miljarder på omsättningsstöd

Regeringen och samarbetspartierna går nu fram med ett omställningsstöd för närmare 40 miljarder kronor till företag vars försäljning har rasat under coronakrisen - pengar som ska ligga på skattekontot senast den 1 juli. Men, osäkerheten är stor på flera punkter. 

Foto:Jesper Frisk
Foto:Jessica Gow/TT

Januaripartierna går fram med ett stöd till företag som har förlorat stora delar av sin affär under mars - april. Maxersättningen är 150 Mkr. Totalt kostar stödet 39 miljarder för två månader.

”Det här blir väldigt träffsäkert. De företag som är drabbade av den här krisen singlats ut med det här stödet”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).  

Av regeringens många krispaket, som hittills belastar budgeten med 170 miljarder eller 3 procent av BNP, går därmed cirka 140 miljarder till företagen. 

”Företagen är ju också skattebetalare och har därmed rätt att få stöd av staten”, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson i Liberalerna. 

För att få ta del av omställningsstödet måste man haft en omsättning på 250.000 kronor under det senaste räkenskapsåret och drabbats av ett omsättningsras på minst 30 procent jämfört med året innan. Företag som uppfyller kriterierna ersätts över skattekontot. 

Någon räddningsplanka för större krisdrabbade bolag, som SAS, utgör inte förslaget då det finns ett tak för ersättningen på 150 Mkr per företag. 

Stödet kallas omställningsstöd av en anledning, påpekar finansministern, som spår att många företag kommer att behöva se över sina verksamheter i grunden. 

”Företag behöver också planera för en situation där kraven på social distansering kan bli mer långvariga”, säger Magdalena Andersson. 

Liknande förslag har förts fram den samlade oppositionen högerut. KD och Svenskt Näringsliv flaggar för att det kan behöva betalas ut under längre tid. 

”Nu kommer det stöd som har varit uppenbart nödvändigt under lång tid. Min enda kritiska synpunkt är att det inte har gjorts för rätt länge sedan, när det funnits majoritet för det”, säger Ulf Kristersson som är partiledare i Moderaterna.  

Företag i rekonstruktion, företag med skatteskulder eller de som har sin hemvist i skatteparadis omfattas inte av stödet, som ersätter kostnader som hyra, leasing och andra fasta utgifter. 

I gränsdragningarna finns flera oklara detaljer, som hur regeringen ser på utdelningar. 

”Det är en fråga vi ska titta på. De bolag som träffas har en akut ekonomisk situation. Gör man vidlyftiga utdelningar visar man att man inte är i en sådan situation”, säger Per Bolund, finansmarknadsminister (MP). 

”Samtidigt kan det finnas företag som har gjort utdelningar i januari - februari innan man visste att coronakrisen skulle komma. Det kan man inte lastas för, som vi ser det. De finns småbitar som vi behöver jobba vidare med”, fortsätter han. 

Har ett bolag som tvingas upprätta kontrollbalansräkning nästa vecka rätt till stödet? 

”Remissen kommer ut om en dryg vecka där kommer den typen av detaljfrågor att hanteras”, säger Emil Källström, Centerpartiet. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?