1515

Regeringen kör över lagrådet – grönt ljus för Cementa

Regeringen kör över Lagrådet och går vidare till riksdagen med en proposition för att rädda Cementas kalkbrytning på Gotland. Konsekvenserna av ett stopp skulle bli mycket långtgående, varnar näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Foto:Joey Abrait

Det var i mitten av förra veckan som Lagrådet gick ut och sa nej till regeringens förslag om en undantagslag för kalkbrytningen i Slite på Gotland.

Beskedet var att förslaget stod i strid med en av grundlagarna, med brister på flera punkter.

Reaktionerna blev starka och Byggföretagen gick ut och varnade för en ”varselchock”. Samtidigt pressades regeringen hårt av oppositionen, som krävde en handlingsplan.

Nu på tisdagen kom svaret, när näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) höll en gemensam pressträff om Cementa.

Och beskedet är att regeringen beslutat att gå vidare med förslaget, trots kritiken från Lagrådet.

”Det skulle bli en mycket allvarlig situation om vi fick ett driftstopp i höst för Cementas kalkstensbrott i Slite”, säger Ibrahim Baylan.

Ungefär 75 procent av all cement som används i Sverige tillverkas i Slite och det är inte bara byggandet av bostäder och infrastruktur som skulle påverkas om produktionen stoppades.

”Brister i cementförsörjningen riskerar att skapa svallvågor in i flera samhällssektorer”, säger Ibrahim Baylan.

Cementas ordinarie tillstånd går ut den 31 oktober, vilket innebär att regeringen arbetat under hård tidspress.

Men Ibrahim Baylan håller inte med om att beredningen av förslaget varit bristfällig. Han delar heller inte Lagrådets uppfattning att undantagslagen siktar in sig på ett specifikt företag, på ett sätt som inte är förenligt med grundlagen. 

”Det har varit nödvändigt att tillämpa ett skyndsamt förfarande för beredning. Regeringen anser också att den föreslagna lagtexten har en generell tillämplighet. Detta gör vi inte för ett enskilt företag, utan för att Sverige ska fungera väl”, säger han.

Det var i somras som mark- och miljööverdomstolen gav rött ljus till Cementas ansökan om att få fortsätta och utöka sin verksamhet i Slite. Företaget lämnade in en överklagan men den togs inte upp av Högsta domstolen.

Per Bolund uppger att regeringen tagit intryck av Lagrådets kritik mot den nya undantagslagen, men påpekar att man landat i en annan slutsats.

”Förslaget har justerats i enlighet med de språkliga synpunkter som Lagrådet hade på författningstexten, så det har gjorts förändringar. Men när det gäller till exempel tidsaspekten så är inte det någonting som regeringen har valt”, säger han och fortsätter:

”Vi vidhåller att det här är en generell lagstiftning som hanterar en akut kris.”

Regeringens proposition kommer nu att snabbehandlas i riksdagen och om allt går som väntat kan den nya lagen, med tillfälliga ändringar i miljöbalken, träda i kraft den 15 oktober.

Då kan regeringen snabbt ta beslut om den nya ansökan som Cementa skriver på, om att förlänga det nuvarande tillståndet för kalkbrytningen på Gotland.

Tidigare har det varit aktuellt med en förlängning av Cementas tillstånd med åtta månader, men företaget vill att det ska bli mer långvarigt än så.

Per Bolund vill inte ge något klart besked om tidsaspekten.

”Vi kommer att ta hänsyn till tidsbegränsningen i nästa steg”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?