1515
Annons

Regeringen inför vaccinationsmorot – Stockholm har lägst andel med tredje dos

Socialminister Lena Hallengren (S) aviserar en särskild vaccinationskampanj under en vecka i mars. Samtidigt utlovar en extra ekonomisk morot när regioner ger den första och andra sprutan. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Totalt hade 85,5 vaccinerats med minst en dos och 81,4 med två doser i gruppen som är 12 år och äldre , enligt Folkhälsomyndighetens siffror från den 21 december. Det är siffror som Lena Hallengren vill få upp. 

Regeringen lägger 200 Mkr extra för att skala upp vaccinkapaciteten, enligt besked på pressträffen. 

Samtidigt kommer man att satsa på en stor kampanj - en vaccinationsvecka - med start den 14 mars. 

”Vi förstår att vi kommer att behöva göra någon form av uppsamlingsheat. Vi ska verkligen kraftsamla i Sverige”, säger Lena Hallengren, som inte kan beskriva tillvägagångssättet närmare. 

I samband med att regeringen nu ger besked om att man även under nästa år kommer att ersätta kommuner och regionerna för vaccinering enligt en ny överenskommelse, så införs samtidigt en ny modell för ersättningen. 

”Vi höjer ersättningen för varje dos ett och två för dem som är 18 år och äldre”, säger Lena Hallengren. 

Regeringens mål när det gäller vaccinationstakten är, enligt besked på presskonferensen att: 

Vecka tre 2022 ska 80 procent av alla som har fyllt 50 år ha tagit sin tredje dos. 

80 procent av hela befolkningen över 18 år ska vidare ha erbjudits en tredje dos under det tredje kvartalet nästa år. 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell pekar på att det är en radikalt högre risk för intensivvård om man inte tagit vaccinet alls.
”Det är fortfarande knappa 1,5 miljoner som inte är vaccinerade och som löper en högre risk för covid 19”, säger hon. 

Vaccinationerna med den tredje dosen ”har verkligen dragit i gång”, enligt socialminister Lena Hallengren. 

70 procent av alla 65 plussare har fått sin påfyllnadsdos, enligt siffror från den 15 december.  

Högst är andelen i region Jönköping (80 procent) och lägst är den i Stockholm, Västra Götaland och Skåne (65 procent) i åldersgruppen. 

I gruppen 50 plus är andelen med påfyllnadsdos lägst i landet i region Stockholm (34 procent). 

Det är stora grupper som nu är eller snart är aktuella för en dos tre, enligt Karin Tegmark Wisell, vilket ställer höga krav på en redan ansträngd sjukvård. 

Förra veckan genomfördes 400.000 PCR-tester, enligt Lena Hallengren. 


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?