Regeringen höjer tillväxtprognoser

Finansminister Magdalena Andersson skruvar upp sina prognoser för tillväxt och offentliga överskott.

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen höjer sin BNP-prognos för 2017 och 2018 till 2,6 respektive 2,1 procent från tidigare 2,4 respektive 1,8 vilket var bedömningen i december.

Upprevideringen är i linje med flera andra tunga prognosmakare som på sistone tecknat en något ljusare tillväxtbild för Sverige jämfört med tidigare bedömningar.

”Det är en högre tillväxt än prognosen för jämförbara länder i Europa”, skriver regeringen i sin vårproposition.

”Tillväxten är bred och drivs av en ökad export, ökade privata investeringar - främst i bostadsbyggande - och ökad konsumtion, både privat och offentlig”, fortsätter regeringen.

De offentliga finansernas överskott har också överraskat stort.

Regeringen gör en kraftig upprevidering av den offentliga sektorns finansiella sparande till 0,3 respektive 0,6 och hela 1,4 procent av BNP åren 2017-2019, från tidigare prognos om minus 0,4 respektive 0,2 och 0,9 procent i år och kommande år.

"Genom att föra en ansvarsfull finanspolitik sedan vi tillträdde har vi lyckats vända det stora underskott vi ärvde till att nu kunna visa överskott i de offentliga finanserna varje år under den här mandatperioden. Det har placerat oss i ett helt nytt läge och ger oss nya förutsättningar att möta samhällsutmaningarna", säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.

För arbetslösheten kvarstår dock i princip samma bedömning som i tidigare: en mycket långsam nedgång från 6,9 procent 2016 ned mot 6,2 procent 2020. Men Magdalena Andersson betonar att arbetsmarknaden visar styrka.

”Sysselsättningsgraden i åldern 20-64 år är nu den högsta som någonsin uppmätts i EU. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på tretton år, samtidigt som långtidsarbetslösheten har minskat och är, tillsammans med Danmark, lägst i EU”, skriver regeringen i vårpropositionen.

Regeringen upprepar sitt mål om att Sverige ska ha  EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

För att nå dit krävs "insatser för ökad kompetens och en aktiv arbetsmarknadspolitik, investeringar i bostäder och infrastruktur samt en aktiv näringspolitik", heter det i vårpropositionen. Dessutom anställs nu fler inom skola vård och polis, tillägger regeringen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?