ANNONS:
Till Di.se

Regeringen höjer skatten på spelkonsoler

  • Foto: TT

Regeringen föreslår en ny punktskatt som kan göra det upp till 400 kronor dyrare att köpa en ny spelkonsol. Men skatten går att undvika om konsolen köps från utlandet över nätet.

Spelkonsoler blir dyrare till följd av att regeringen inför skatt på kemikalier i viss hemelektronik.

”Det här blir en helt felriktad skatt som förs vidare till konsumenten. En spelkonsol kommer att bli 400 kronor dyrare”, säger Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på branschföreningen Dataspelsbranschen.

Förutom spelkonsoler påverkar skatten bland annat tvättmaskiner, mobiler och tv-apparater. Men spelkonsoler slår i maxtaket och kommer att beskattas med 320 kronor före moms då skatten är baserad per kilo samtidigt som produkterna är indelade i några olika kategorier.

”Alla spelkonsoler förutom Playstation 2 och Wii slår i vikttaket. Men de ligger på gränsen och köper man en låda med tillräckligt många tillbehör slår man i vikttaket”, säger Johanna Nylander.

Det som beskattas är flamskyddsmedel som finns i spelkonsoler.

”Men även om det inte finns några farliga flamskyddsmedel i en konsol kommer de att beskattas extra”, säger Johanna Nylander.

Regeringen räknar med att få in 2,4 miljarder extra kronor per år i och med skattens införande. Men det går att undvika skatten då den bara gäller hemelektronik som säljs i Sverige.

”Så beställer du din spelkonsol på nätet med lager utanför Sverige slipper du skatten. Det betyder att den slår mot svenska återförsäljare av hemelektronik men också mot personer som inte är vana vid att handla över nätet”, säger Johanna Nylander.

Att konsolerna blir dyrare kommer att resultera i att konsumenter skjuter upp köp av spelkonsoler, något som enligt Johanna Nylander påverkar miljön negativt.

”Den senaste generationens spelkonsoler bygger i allt högre grad på en digital distribution av spel. Där finns det enorma miljövinster att göra”, säger hon.

Är det inte bra att regeringen försöker minska förekomsten av dessa kemikalier?
”Absolut. Samtidigt ska man komma ihåg att förekomsten av de här kemikalierna regleras på EU-nivå. Ett bättre sätt hade varit att skruva ned de gränsvärdena”, säger Johanna Nylander.

Hon pekar på att Sverige är en liten marknad för tillverkare av spelkonsoler.

”Därför är incitamenten för tillverkarna att förändra sig mycket begränsade”, säger Johanna Nylander.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies