Finansminister Magdalena Andersson reviderar upp BNP rejält för innevarande år från 2,6 till 2,9 procent jämfört med sommarens prognos, långt över andra bedömare, däribland KI och Riksbanken.
”Anledningen är framför allt att hushållens konsumtion har överraskat uppåt”, säger hon.
”Det tuffar på rejält i den svenska ekonomin.”
Men när det kommer till reformutrymmet för nästa år sammanfaller finansministerns bedömning med Konjunkturinstitutet (KI) när man landar på 25 till 26 miljarder kronor.
Hon förekommer samtidigt kritik från oppositionen om skönmålning.
”Ja, det är en ljus prognos men det är faktiskt så det ser ut, oppositionen får tänka vad de vill”, säger hon.
Samtidigt rubbas inte prognosen för arbetslösheten, enligt Finansdepartementet, utan den sjunker långsamt från 6,2 till 6,1 procent i slutet av prognosperioden, precis som i tidigare prognos.
”Regeringen har betydligt högre ambitioner än så här” säger hon om arbetslöshetssiffran och pekar på att reformer nästa mandatperiod inte finns med i prognosen.
”Det är naturligtvis fullt möjligt att ytterligare få ner arbetslösheten”, säger hon.
Sysselsättningsgraden är den högsta sedan början av 90-talet och utvecklingen väntas öka, enligt Andersson.
Samtidigt stärks det finansiella sparandet från till 1 procent av BNP, en uppjustering med tre tiondelar jämfört med sommarens bedömning. Samtidigt når regeringen det strukturella sparandet som överskottsmålet mäter sig emot och det stärks marginellt nästa år med en tiondel till 0,6 procent.
Men även om Magdalena Andersson tecknar en ljus bild av den svenska ekonomin, finns en lång rad orosmoln i vår omvärld, som hotar att dra in över Sverige.
Det handlar om det ekonomiska kaos som brutit ut i Turkiet, frågetecken kring utvecklingen i Italien och risken för en större handelskonflikt, där USA driver på för ökad protektionism.
”Om vi tittar på Sveriges export till USA så uppgår den till 90 miljarder kronor”, säger finansministern.
Till det kommer brexitförhandlingarna som fortsätter att kärva, och risken är att man inte lyckas komma överens om ett färdigt förslag innan tidsfristen löper ut i mars nästa år.
”Datumet för när den här skilsmässan ska ske närmar sig, och det gör också datumet för när man måste nå ett genombrott i förhandlingarna”, säger Magdalena Andersson.
Finansministern ser även risker på hemmaplan och en av dem är kopplade till bostadsmarknaden, där många hushåll är högt skuldsatta. Magdalena Andersson ser även risker kopplade till klimatförändringen.
”Vi ser att världen blir allt varmare och vi har sett ekonomiska konsekvenser av det i Sverige under sommaren”, säger hon.
Ytterligare en stor utmaning inför nästa mandatperiod är jobben och Magdalena Andersson slår fast att arbetslösheten bland utrikes födda är för hög.
Dessutom väntas stora utgiftsökningar de kommande åren kopplat till den demografiska utvecklingen med allt fler äldre.
”Det är klart att det här kommer att kräva mycket stora resurser”, säger hon.
”Att gå fram med mycket stora förslag om skattesänkningar – jag ser det som något verklighetsfrånvänt i det här läget", säger hon vidare.