Annons

Regeringen ger klartecken för utredning om ny asylpolitik

En parlamentarisk utredning får nu ett drygt år på sig att ta fram en ny asylpolitik.

Den ska bland annat ta ställning till om asylsökande i regel ska få permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd och om en ny humanitär skyddsgrund för ömmande fall ska införas.

Foto:Susanna Pettersson Öste/TT

Regeringen har nu beslutat om att tillsätta den parlamentariska kommitté som ska ta fram en ny migrationspolitik.

”Utgångspunkten är att migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, human, rättssäker och effektiv”, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) på en pressträff.

Direktiven har förhandlats fram mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna.

Kommittén ska bland annat ta ställning till om skyddsbehövande ska få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd och hur långa de tillfälliga tillstånden i så fall ska vara.

Tidigare var permanenta uppehållstillstånd huvudregeln i Sverige, men efter flyktingkrisen 2015, då 163.000 sökte asyl här, skärptes asyllagstiftningen till EU:s miniminivå och tillfälliga uppehållstillstånd blev regel.

En omdebatterad fråga är om man ska återinföra en humanitär skyddsgrund för ömmande fall som annars inte skulle kunna få asyl. Det är något som MP, C och L drivit på för och fått igenom i 73-punktsprogrammet med S. Även den frågan ska kommittén diskutera.

”Det finns en del fall där människor är väldigt sköra och utsatta. Det kan till exempel handla om väldigt svårt sjuka”, säger Morgan Johansson.

TT: Innebär inte det, tillsammans med anhöriginvandring, att det kan komma många fler asylsökande?
”Nej, det är inte min bedömning. När den möjligheten fanns tidigare var den väldigt smal, och jag ser framför mig att den kommer att utformas på det sättet även nu”, säger Johansson.

Kommittén kommer också att titta på vad som ska gälla för anhöriginvandring, inklusive vilka försörjningskrav som ska gälla om någon som har beviljats uppehållstillstånd vill ta hit sin familj.

Alla riksdagspartier kommer att bjudas in till att delta i utredningen. Men Moderaterna har inte bestämt sig för om de kommer att delta.

”Vi kommer att sätta oss ned och analysera direktiven och se om vi kommer kunna vara med eller inte”, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard (M).

Moderaterna är kritiska dels till att frågorna om hur ett nej ska vara ett nej och hur återvandringen ska bli effektivare inte finns med i direktiven, dels till man öppnar för ytterligare skyddsskäl och anhöriginvandring.

”Det vi menar är att med den omfattande integrationskris som Sverige befinner sig i, så är det fel väg att gå att öppna upp för en större invandring”, säger Malmer Stenergard.

Kommittén ska lämna sina förslag senast den 15 augusti 2020.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?