1515
Annons

Regeringen garanterar Modernas vaccin

Regeringen upprepar att den garanterar ersättning till personer som eventuellt drabbas av biverkningar av Modernas vaccin, trots att bolaget inte täcks av den svenska läkemedelsförsäkringen.

Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Flera regioner har under dagen uttryckt tveksamhet till att ge Modernas vaccin eftersom det inte omfattas av garantin.

”Oavsett när beslutet fattas kommer regeringen att täcka eventuella kostnader”, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff.

Regeringen har också gett kammarkollegiet i uppdrag att komplettera försäkringen fram till dess att regeringsbeslutet är fattat.

”Det är ett välkommet besked som man kommer med från regeringen i dag, säger Emma Spak”, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). 

Fram till i söndags hade 80 000 svenskar fått en dos vaccin, berättar Hallengren på dagens pressbriefing. I flera regioner har man redan, eller snart, vaccinerat på alla äldreboenden, säger hon.

”Sveriges största vaccineringskampanj någonsin har startat, mindre än ett år efter pandemins början”, konstaterar Lena Hallengren.

”De allra flesta som erbjudits vaccinet hittills har också valt att ta det”, säger Emma Spak.

Folkhälsomyndighetens förtydligande kring prioriteringsordningen som kom i förra veckan var välkommet, säger Emma Spak.

”Med det i ryggen har regionerna beslutat att man nu kan börja vaccinera personal inom covid-vården som är otroligt hårt pressad”, säger hon. 

Flera av Sveriges regioner har initialt valt att spara hälften av doserna för att vara säkra på att kunna ge en andra dos till de som fått den första. Det ändras nu, enligt Emma Spak.

”Nu när vi ser att leveranserna är stabila och Folkhälsomyndigheten gått ut med klara besked att man inte ska spara på vaccin så har regionerna, från och med starten på denna vecka, enigt gått ut och sagt att man kommer nyttja det vaccin som finns tillgängligt”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?