Regeringen går vidare med förslag om reglering av snabblån

Regeringen går vidare med förslaget om åtgärder för att åstadkomma en mer ansvarsfull marknad för snabblån och andra högkostnadskrediter. Bland annat föreslås att det ska införas räntetak och kostnadstak för högkostnadskrediter.

Det framgår av regeringens proposition som har överlämnats till riksdagen.

Kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter ska maximalt få vara 40 procentenheter högre än referensräntan som för närvarande -0,5 procent.

Vidare ska en högkostnadskredits kostnader, till exempel räntor, avgifter och inkassokostnader, aldrig få överstiga det lånade beloppet. För ett lån på exempelvis 1.000 kronor ska man som konsument därmed inte behöva betala mer än totalt 2.000 kronor.

Vidare föreslås krav på att konsumenter ska uppmärksammas på riskerna när de överväger att ta högkostnadslån. Reklamen ska inte få utformas så att den lockar konsumenter till snabba, ogenomtänkta beslut, heter det också.

"Snabblån riktas ofta till konsumenter som inte har några andra lånemöjligheter och som därför tvingas acceptera räntor på flera hundra procent. Så ska det inte få vara. Nu stärker vi konsumentskyddet och gör det svårare att profitera på människor i ekonomisk utsatthet", säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Regeringen föreslår att lagändringarna träder i kraft den 1 september 2018.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?