1515

Regeringen förlänger tillfälligt Cementas tillstånd

Cementa får möjlighet att bryta kalk på Gotland i åtta månader efter 31 oktober. Det beskedet lämnade regeringen på en pressträff under tisdagen. 

Ibrahim Baylan och Per Bolund
Ibrahim Baylan och Per BolundFoto:Erik Simander /TT, Cementa, Jonas Ekströmer/TT

Efter turerna kring Cementas framtida brytningen av kalk och därmed produktionen av cement i Slite på Gotland lämnar nu regeringen ett nytt besked i ärendet. Regeringen meddelar att de kommer genomföra en tillfällig lagändring i miljöbalken som ger Cementa möjlighet att fortsätta bryta kalk inom ramen av det tillstånd de redan har.

”De lösningar vi ser är en del på kort sikt och en del på lång sikt. Som ett första steg att undvika potentiellt samhällsnegativa konsekvenser skickades ett förslag till förordningsförändring den fjärde augusti avseende exempelvis att kunna bevara svårflyttad utrustning och infrastruktur. Och nu förbereder vi även en tillfällig lagändring i miljöbalken”, säger näringsminister Ibrahim Baylan på en extra insatt pressträff under tisdagen.

Mark- och miljööverdomstolen avvisade den 6 juli Cementas ansökan om fortsatt tillstånd till att bryta kalk på Gotland med hänvisning till att bolagets miljökonsekvensbeskrivning inte höll måttet. Ett beslut som överklagats. Regeringen lägger sig inte i det ärendet, menar bostadsminister Per Bolund, utan lagändringen riktar in sig på det beslutet som inte löpt ut ännu.

”Det tillstånd som Cementa redan har är begränsat både i tid och i volym. Inom ramarna för det tillstånd de har finns det möjlighet för dem att bryta kalk som inte skulle hinnas med till sista oktober. Det finns möjlighet till ytterligare åtta månader av kalkbrytning”, säger han.

Beskedet innebär att risken att 200.000–400.000 jobb kan försvinna samt ett investeringsbortfall på 20 miljarder kronor i månaden, enligt branschorganisationen Byggföretagen beräkningar, i alla fall skjuts upp. Huruvida det blir någon kalkbrytning från och med 1:a juli 2022 är nu återigen upp till domstolen att avgöra.

”Sverige har en väl fungerande miljölagstiftning. Den här typen av tillstånd ska bara ges om verksamheten lever upp till de krav som lagen ställer. Ansvaret att visa upp att verksamheten lever upp till de kraven ligger fortsatt på den sökande”, säger Per Bolund. 

”Jag vill betona att de besked vi ger här inte innebär sänkta miljökrav för cement- och byggindustrin.”

Byggbranschen hade begärt att regeringen och näringsdepartementet snabbt skulle utreda vad de kunde göra i ärendet i och med att ett stopp i cementproduktionen den 31 oktober hade inneburit stopp för flera projekt inom en månad därefter. Ett besked i augusti har varit kritisk i och med att varsel för personal behöver lämnas tre månader i förväg.

Regeringen lämnade inga besked om vad som händer om Cementas överklagan avslås eller om ärendet inte hinner handläggas till och med nästa vår.

”Det är ett pågående rättsfall och jag vill inte spekulera kring det. Vårt fokus nu har varit att minimera de kortsiktiga negativa effekterna och avvärja att bostadsprojekt och andra infrastruktursatsningar stoppas”, säger Ibrahim Baylan.  

Däremot meddelades det att regeringen avser att återkomma med ett antal andra åtgärder riktade mot att främja ett mer ”varierat och hållbart byggande”. Det kan bland annat handla om att ställa om till fler alternativa byggmaterial. 

”Den här situationen har visat att Cementa är sårbar och att mycket samhällsverksamhet är beroende av en aktör och en insatsvara. Det är en sårbarhet vi behöver hantera”, säger Per Bolund.

Fabriken i Slite producerar uppskattningsvis 75 procent av cementen som används i Sverige. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?