Annons

Regeringen förlänger ”företagsakuten” året ut

Regeringen förlänger den så kallade företagsakuten året ut. Akuten innebär att företag får låna med 70 procent av lånet garanterat av staten.

Hittills har dock intresset varit svalt – bara 2,2 miljarder av möjliga 100 har använts.

Foto:Josefine Stenersen

”Vi ser att det finns skäl att förlänga i tre månader till”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om regeringens beslut.

Han ser inte det faktum att utnyttjandet och intresset för kreditgarantierna varit lågt som ett tecken på misslyckande eller att stödet kanske inte behövs. Han noterar att 90 procent av de 615 lån som har fått del av kreditgarantierna har gått till småföretag och mikroföretag, en tredjedel av dem i hotell- och restaurangbranschen.

”Det har varit träffsäkert, det är många småföretag och mikroföretag som har fått en chans att överleva i branscher som har drabbats hårt av pandemin. Många människor har kunnat behålla sina livsverk i stället för att se dem försvinna”, säger Bolund.

På frågan om den andra förlängningen i ordningen också blir den sista säger han:

”Det är såklart beroende av hur ekonomin och covid-19 utvecklas framöver. Det viktiga är att vi ser att det har hjälpt företag. När vi nu också kommer att avveckla en del andra stöd så kan det här bli viktigare”, säger Bolund.

Men han vill inte säga något om hur regeringen tänker göra med det mest omfattande och mest använda stödet av samtliga, stödet för korttidspermittering. Det gäller fram till årsskiftet, men inget är sagt vad som händer på andra sidan nyår.

”Vi fortsätter att göra som vi har gjort i hela den här pandemin, vi ger besked så snart vi kan och när vi ser behov av det”, säger finansmarknadsministern.


Innehåll från Werbe & PartnersAnnons

En innovativ approach till modern företagshälsovård

På grund av både resurs- och personalbrist är det ofta svårt för vårdgivarna att erbjuda en sammanhållen vårdupplevelse, där patienten får träffa sin egen läkare och vara trygg i vetskapen om att denne tar ansvar för hela vårdprocessen. Detta är märkbart inte minst inom företagshälsovården, vilket för ett år sedan lade grunden till Werber & Partners. 

– Vi saknade en aktör inom hälso- och sjukvård som kunde hjälpa våra medarbetare och som tog hela ansvaret, från tidbokning till uppföljning. Det ville vi ändra på, berättar handkirurgen Ola Collin, medgrundare till Werbe & Partners.

Sedan 2008 driver Ola flera hand- och fotkirurgiska kliniker och smärtkliniker tillsammans med sina kollegor. Med kliniker i både Göteborg, Stockholm, Malmö och Linköping och över 100 anställda hade verksamheten ett tydligt behov av heltäckande företagshälsovård. Tyvärr var alternativen få. 

– Efter att ha försökt föra resonemang med olika aktörer inom företagshälsovården kom vi fram till att en privat sjukvårdsförsäkring var det bästa valet, men det matchade ändå inte våra behov till 100 procent. Därför tog vi initiativ till Werbe & Partners. 

Både företag och privatpersoner

Ola berättar att Werbe & Partners vänder sig till både företag och privatpersoner inom allt som har med sjukvård att göra; det ska gå snabbt att upptäcka och utreda såväl som behandla ohälsa, vare sig den är fysisk och psykisk. 

– Ambitionen är naturligtvis att få medarbetarna att må bra. Det minskar sjukfrånvaro och sjuknärvaro, där den senare på många vis är det större problemet. Medarbetare som mår dåligt på arbetet riskerar att påverka sina kollegor och producerar därtill sämre. I förlängningen blir det en stor kostnad, som hade kunnat undvikas.

Omfattande kompetens och nätverk

Werbe & Partners huvudfokus är att skapa en upplevelse som påminner mer om den förutvarande hälsovården, där kund eller patient har en enda kontaktperson och vårdgivaren ansvarar för hela processen från tidbokning till uppföljning. Företaget har samlat stor sjukvårdskompetens inom organisationen och har därtill omfattande nätverk med olika specialister för att undvika att begränsas i den medicinska utredningen och behandlingen. Ola menar att företaget fungerar som en kombination av traditionell företagshälsovård och en privat sjukvårdsförsäkring. 

– Vi lyssnar till våra kunders behov och önskemål och utformar sedan ett erbjudande utifrån det. Det går till exempel lika bra att sätta upp olika abonnemang, där medarbetarna fritt kan söka stöd och vård, som att genomföra enskilda besök. Väljer man det första finns alternativet att någon av våra medarbetare åker ut till kunden för att ge rådgivning och utbilda till exempel ledningsgrupper eller personalchefer om hur de snabbt kan upptäcka ohälsa.

En win-win för alla

Framöver är målet att expandera verksamheten ytterligare; redan idag finns Werbe & Partners på ett flertal platser i anslutning till företagets andra kliniker, men Ola är övertygad om att det finns ett stort behov av heltäckande företagshälsovård. 

– Om medarbetarna mår bra mår företaget bra – det är en win-win för alla, avslutar han.

OM WERBE & PARTNERS

Vi hade länge saknat en aktör inom hälsovård där man kan få hjälp med allt – en aktör som tar hela ansvaret hela vägen. Där man träffar samma doktor och där man vet att de håller i allt. Vi vill kunna hjälpa privatpersoner och företag att snabbt upptäcka ohälsa och därefter direkt utreda och behandla. Allt för att minska risken för sjukfrånvaro, sjuknärvaro och sjukskrivning. Vi vill skapa ett långsiktigt och hållbart liv och arbetsliv för individer och företag.

Vill du veta mer är du välkommen att höra av dig till oss.

Werbe & Partners, en del av ATLEVA Specialistvård.

E-post: info@werbe.se

Tel: 031-388 59 60

www.werbe.se 

 

Mer från Werbe & Partners

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Werbe & Partners och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?