1515
Annons

Regeringen förlänger ”företagsakuten” året ut

Regeringen förlänger den så kallade företagsakuten året ut. Akuten innebär att företag får låna med 70 procent av lånet garanterat av staten.

Hittills har dock intresset varit svalt – bara 2,2 miljarder av möjliga 100 har använts.

Foto:Josefine Stenersen

”Vi ser att det finns skäl att förlänga i tre månader till”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om regeringens beslut.

Han ser inte det faktum att utnyttjandet och intresset för kreditgarantierna varit lågt som ett tecken på misslyckande eller att stödet kanske inte behövs. Han noterar att 90 procent av de 615 lån som har fått del av kreditgarantierna har gått till småföretag och mikroföretag, en tredjedel av dem i hotell- och restaurangbranschen.

”Det har varit träffsäkert, det är många småföretag och mikroföretag som har fått en chans att överleva i branscher som har drabbats hårt av pandemin. Många människor har kunnat behålla sina livsverk i stället för att se dem försvinna”, säger Bolund.

På frågan om den andra förlängningen i ordningen också blir den sista säger han:

”Det är såklart beroende av hur ekonomin och covid-19 utvecklas framöver. Det viktiga är att vi ser att det har hjälpt företag. När vi nu också kommer att avveckla en del andra stöd så kan det här bli viktigare”, säger Bolund.

Men han vill inte säga något om hur regeringen tänker göra med det mest omfattande och mest använda stödet av samtliga, stödet för korttidspermittering. Det gäller fram till årsskiftet, men inget är sagt vad som händer på andra sidan nyår.

”Vi fortsätter att göra som vi har gjort i hela den här pandemin, vi ger besked så snart vi kan och när vi ser behov av det”, säger finansmarknadsministern.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?