ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen föreslår slopat uppskovstak för bostäder

  • Foto: TT/Montage

Taket för uppskov på inbetalning av skatt vid bostadsförsäljningar slopas under en fyraårsperiod. Den som köper en billigare bostad ska också kunna få ett större uppskov än i dag.

Det föreslår regeringen i en proposition på tisdagen, där avsikten är att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Förslaget går i linje med vad som presenterades den 21 juni i ett bostadspolitiskt program. Bland annat föreslås att begränsningen för uppskov (tidigare 1,45 miljoner kronor) slopas för försäljningar som sker under perioden 21 juni 2016-30 juni 2020. Ett slopande av taket under en begränsad tid bedöms öka incitamenten att flytta och att göra det i närtid.

En nyhet är att metoden för att beräkna uppskovets storlek vid köp av billigare bostad ska ändras. I stället för att som i dag beräknas genom att prisskillnaden mellan bostäderna räknas av från vinsten ska uppskovet beräknas som en kvotandel av vinsten. Tanken är att uppmuntra de som har större bostad än de behöver att byta till en mindre, och därmed också många gånger billigare, bostad genom att ge dem möjlighet till ett större uppskov.

Kvoteringsregeln innebär att vinsten multipliceras med kvoten mellan kostnaden för den nya bostaden och den gamla bostadens försäljningspris.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer