Hoppa till innehållet

Annons

Regeringen föreslår räntetak för snabblån

Regeringen föreslår hårdare regler för snabblån i en proposition till riksdagen. Ett tak sätts för ränta samt totalkostnad för ett lån.

Bild:TT

Räntan får inte vara högre än 40 procentenheter över den så kallade referensräntan, vilket i dagens läge skulle ge ett tak på 39,5 procents ränta. Enligt propositionen finns det snabblåneföretag som tar ut räntor på över 50 procent.

Dessutom föreslår regeringen ett tak för kostnader knutna till ett lån. Det innebär att kostnaderna, som kan vara uppläggningsavgifter, aviavgifter, inkassokostnader och ränta, sammantagna inte får vara högre än själva lånet. Kostnaderna för ett lån på 1.000 kronor får aldrig överstiga 1.000 kronor. Ett lån på 1.000 kronor ska därmed inte kunna kosta låntagaren över 2.000 kronor totalt.

Regeländringarna föreslås träda i kraft den 1 september i år.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera