Annons

Regeringen förbereder sig för Trump

Statsminister Stefan Löfven är besviken, men hävdar att regeringen förberett sig för en Trumpseger.
Oron finns för effekter på handeln, säkerhetspolitik och klimatet. Men frågetecknen är många.

Bild:TT

Brexit-omröstningen i Storbritannien i juni gav idén till att förbereda två alternativa scenarier för hur svenska intressen påverkas beroende av om Hillary Clinton eller Donald Trump vinner.

"En svensk regering och en svensk statsminister måste vinnlägga sig om att ha bra relationer med USA. Det är därför vi har jobbat under hösten med två valresultat, två scenarier, säger Löfven.

Gruppen som har jobbat med de två olika alternativen har haft betydligt lättare att ta fram Clinton-scenariot. När det gäller Trumps politik finns många frågetecken. Hans retorik har varit tuff, och ibland oroväckande ur svensk synvinkel, men frågan är vad det blir av den i praktiken.

Enligt uppgift till TT är oron störst för vilka konsekvenser Trumps politik på handels-, säkerhets- och klimatområdet kommer att få. Men gruppen har också försökt förutspå effekterna för migration, försvarssamarbeten och finansiella marknader.

"Trump har varit mycket tydlig i handelsfrågor, han ger ju uttryck för ett mer introvert USA och vill riva handelsavtal. Skulle det ske är det olyckligt för Sverige för vi är ett väldigt handelsberoende land, men vi vet ju inte än hur mycket det här kommer att konkretiseras och realiseras, säger Löfven."

Vid årsskiftet tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd. Där kommer Sverige till en början att vara ordförande och USA är en av de permanenta medlemmarna. Frågan är om Trumps mantra "America first" även gäller i säkerhetspolitiken.

"Vi kommer ju att tvingas samarbeta, inte minst i säkerhetsrådet där vi kommer att mötas regelbundet under de två kommande åren och förhålla oss till varandra, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Hon oroas av Trumps uttalanden om kärnvapen och sympatin för Rysslands Vladimir Putin.

"Det har ju inte gjort att vi känner oss säkrare, men som sagt, det beror på hur mycket som var valkampanj, säger Wallström."

Om Clinton hade vunnit hade inte enbart politiken varit lättare att förutse. Svenska politiker och diplomater har fler kontakter bland hennes medarbetare och hade haft fler ingångar till den tillträdande amerikanska regeringen. Vad gäller Trumps framtida medarbetare är det precis som med många sakfrågor — fortfarande många frågetecken.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?