1515

Regeringen flyr huvudstaden efter protester

Kravallpolis och militär har använt tårgas för att försöka skingra demonstranter i Ecuador som protesterar mot regeringen och höjda bränslepriser.

Presidentpalatset har utrymts och regeringsföreträdare har lämnat huvudstaden.

Foto:Dolores Ochoa
Equadors president Lenín Moreno.
Equadors president Lenín Moreno.Foto:Evan Schneider

Skanderande demonstranter brände bildäck och blockerade vägarna mot Quito under måndagskvällen. Offentliga byggnader vandaliserades och en del demonstranter kastade brandbomber och sten mot polisen.

Ett 50-tal poliser hålls som gisslan över landet, skriver BBC.

Ecuador har skakats av protester sedan den 3 oktober. Då införde regeringen flera liberala reformer efter en överenskommelse med Internationella valutafonden (IMF) i syfte att minska Ecuadors underskott och utländska skulder. Framförallt bränslesubventioner, som fått priserna i landet att höjas med uppemot 120 procent, har skapat missnöje och eldat på protesterna i landet – som är de största på tio år. 

Måndagskvällens sammandrabbningar kom efter att energidepartementet i landet meddelat att arbetet på tre oljefält stoppats på grund av folksamlingarna. Stoppet påverkade 12 procent av Ecuadors oljeproduktion, skriver AFP.

Presidentpalatset i Quito har utrymts och regeringsföreträdare har flytt huvudstaden och begett sig 40 mil sydväst till staden Guayaquil, rapporterar spanska nyhetsbyrån EFE. Skolor i delar av landet har stängt.

President Lenín Moreno anklagar personer bakom protesterna för att utnyttja ursprungsbefolkningens intressen för att härja och skapa kaos. Han säger också att protesterna är ett försök till en statskupp från den tidigare presidenten Rafael Correa.

”Det som hände var inte en samhällelig demonstration i protest mot ett beslut av regeringen. Det här är en politisk demonstration med syfte att krossa den demokratiska ordningen”, säger Moreno, enligt EFE.

Ett undantagstillstånd utlystes i torsdags när protesterna startade. Det innebär att regeringen får tillåtelse att begränsa människors rörlighet, sätta in beväpnade styrkor och censurera medier för att stäva protesterna.

Demonstrationerna anordnades till en början av företrädare för transportfackförbund. Unga, studenter, vänsterextremister och personer med olika ideologiska bakgrunder har anslutit. Det är nu främst ursprungsbefolkningen som organiserar protesterna, enligt Utrikespolitiska institutet.

Ledare för ursprungsbefolkningen, vilken motsvarar sju procent av landets befolkning, har sagt att de kommer att delta i protesterna.

Över 20.000 personer väntas anlända till huvudstaden under onsdagen för att visa sitt missnöje mot regeringen, enligt en företrädare för ursprungsbefolkningsorganisationen Conaie.

En har dött och 77 personer har hittills skadats i demonstrationerna. Majoriteten av de skadade är personer ur säkerhetsstyrkorna, enligt myndigheterna.

477 personer har frihetsberövats.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?