1515

Regeringen får sista ordet i utländska investeringar

Regeringen kan ges mer makt över utländska investeringar i Sverige. Nya utredningsförslag gör det möjligt att hindra utländska bolag från att göra direktinvesteringar, men regeringen ser ingen oro för att investeringar kan försenas eller dras in.

Regeringen tog på måndagen emot nya förslag på hur Sverige ska hantera utländska direktinvesteringar.

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, ska kunna granska affärer som görs i Sverige och kunna säga nej till affärer.

I slutänden ges nu också regeringen sista ordet om en affär ska gå igenom eller inte. Nekade investeringar ska nämligen prövas av regeringen.

”Säkerheten står högt på regeringens agenda och regeringen har därför tagit fasta på de signaler som Säkerhetspolisen och andra myndigheter sänt om behovet av stärkt skydd på området”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Det som ska skyddas är bland annat infrastruktur, för EU kritiska mineraler och metaller samt vapenutveckling.

Även energiförsörjning, viktig teknologi som Sverige vill ha kvar i landet och företag som har lokaliseringsuppgifter och känsliga personuppgifter omfattas av det nya skyddet.

Redan nu finns ett liknande system i flera EU-länder. Sverige är därmed relativt senfärdigt med prövningar av det här slaget.

Samtliga företagsformer i Sverige kommer att omfattas av de nya bestämmelserna, enligt utredningen.

Dessutom ska även svenska företag anmäla när ett förvärv görs av en verksamhet som faller inom lagen.

”Det är risken som ska vara avgörande”, säger utredaren, före detta justitierådet, Sten Heckscher.

En balansgång är nu att vänta mellan att få investeringar till Sverige och samtidigt öka säkerheten.

”För investeringsklimatet är det avgörande att systemet balanseras rätt”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Utrikeshandelsministern vill inte säga att hon ser någon risk med att investeringar kan försenas eller helt utebli på grund av de nya lagförslagen.

”Det är väldigt få investeringar som i slutändan kommer att förbjudas, men det är också viktigt att vi har ett system på plats för det kommer vara attraktivt för de investerare vi vill ha hit”, säger Anna Hallberg.

”Det blir ett system och en struktur som man kan förhålla sig till”, fortsätter statsrådet.

Utredaren Sten Heckscher ser inte någon risk för att investeringar fastnar i myndighetsprocesser.

”Ganska många verksamheter kan anmälas, men granskningsmyndigheten ska ganska kvickt kunna avgöra om ärendena ska granskas eller inte”, säger han.

Inte heller inrikesminister Mikael Damberg säger sig vara orolig för att utländska bolag kommer att sky Sverige på grund av de nya reglerna.

”Vi får se vad remissinstanserna kommer med för synpunkter. Å andra sidan upplever vi att näringslivet inser att det i dessa tider är rimligt att stater har en investeringsgranskning”, säger han.

Du förväntar dig att internationella investerare har förståelse för det här?

”Det är många som gör investeringar i andra länder som har den här typen av granskningssystem. Jag menar att tiden för Sverige att också skaffa oss det är här.”

Har du saknat ett sådant här system under din tid som inrikesminister?

”Vi har haft en oro för att det här hade kunnat påverka under pandemin, det fanns tidiga varningssignaler om det. Men vad jag fått återrapporterat till mig har de farhågorna inte besannats. Men man måste bygga system som klarar oroliga tider och en aggressiv investering som skulle kunna vara farlig för Sverige.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?