Annons

Regeringen får hemläxa av Riksrevisionen

Regeringen måste förbättra sin styrning av statliga bolag med samhällsnytta, och även åtgärda exempelvis redovisningen av hur de utför sina uppdrag.

Det konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport.

Bild:TT och Jack Mikrut

Myndigheten har granskat om regeringens styrning av bolag med samhällsuppdrag ger goda förutsättningar för att dessa ska kunna utföras på ett bra sätt. Av de 47 statligt ägda aktiebolagen har 23 särskilt beslutade samhällsuppdrag, bland dem Systembolaget och Svenska Spel.

Riksrevisionens granskning visar bland annat att prioriteringen av bolagen i fråga bör höjas från regeringens sida. Man konstaterar även att redovisning och uppföljning av samhällsuppdragen behöver bli bättre.

"Regeringen har inlett ett förbättringsarbete, men styrningen behöver utvecklas ytterligare, inte minst genom att tydliggöra målen med samhällsuppdragen. Dessutom behöver kostnaderna för att genomföra samhällsuppdragen redovisas bättre", skriver riksrevisor Ingvar Mattson.

Under 2013 inledde regeringen arbetet med att sätta så kallade uppdragsmål för att göra bolagens samhällsuppdrag tydligare. Så här långt har åtta av de 23 bolagen fått sådana mål. Dessa bolag anser att det har underlättat såväl genomförandet som uppföljningen av dess uppdrag.

"Med nuvarande takt kan det dröja ytterligare sju år innan samtliga har fått sina uppdrag preciserade. Med tanke på de positiva effekter som uppdragsmålen hittills givit finns det goda skäl att öka takten i det arbetet", konstaterar Dimitrios Ioannidis, projektledare för granskningen.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?