1515
Annons

Regeringen: Coronatester fortsatt gratis 2021

En ny överenskommelse tecknas mellan staten och regionerna för fortsatt storskalig testning och smittspårning nästa år.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto:Erik Simander/TT

”Vi ska göra vårt yttersta för att se till att testningen möter behovet”, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en digital presskonferens.

Alla är skyldiga att göra sitt för att smittan ska hållas tillbaka, säger Hallengren vidare.

”Vi testar för att bryta smittkedjor och tvinga ned smittan.”

”Staten ska ersätta regionerna månadsvis med ett schablonbelopp per PCR-test”, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

”Utvecklingen på det här området går snabbt just nu”, säger han och lägger till att staten står vid sitt ord att ta alla extraordinära kostnader under coronapandemin.

Därmed blir testerna för aktiv infektion fortsatt avgiftsfria för alla som testar sig. Antikroppstestning av personer som misstänks ha haft covid-19 ska vara gratis för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg samt brukare i särskilt boende och hemtjänst.

Det går inte att sätta ett slutdatum för pandemin och därför är det viktigt med långsiktighet, enligt Bolund.

”Många regioner har slagit lite i taket när det gäller sin testkapacitet”, säger Marie Morell, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) sjukvårdsdelegation.

”Viktigt i överenskommelsen att vi har ett fortsatt samarbete mellan regionerna och de statliga myndigheterna som är involverade.”

Hon understryker att arbetet med smittspårning måste fortsätta, och att det ingår i överenskommelsen mellan regeringen och SKR.

När det gäller validering av snabbtester säger Per Bolund att det både för regeringen och SKR är viktigt att använda den bästa och modernaste tekniken som är tillgänglig.

”Kommer det nya tekniska lösningar som både ger snabbare resultat och som kan effektivisera testningen och sänka kostnaderna så ska vi självklart använda oss av det, och det tar vi också höjd för i det här avtalet.”

”Det finns en klausul i överenskommelsen att det redan före nyår kan göra en tilläggsöverenskommelse om Folkhälsomyndigheten kan validera snabbtester”, säger säger Marie Morell (SKR).

”Alla är angelägna om att vi ska få snabbtester på plats så fort som möjligt, som är säkra.”


Innehåll från EnfuceAnnons

Egna betallösningar bäddar för bra business och lojala kunder

Betalningar är det nya sättet att bygga varumärke. Enfuce gör det möjligt även för icke-finansiella aktörer att lansera egna betalningslösningar. Med en snabb och skalbar lösning tar de affärer och kundlojalitet till nästa nivå.

Att praktiskt taget alla enheter som är anslutna till internet – mobiltelefoner, smarta klockor och till och med bilar – kan bli en betalningsmetod har gjort att fler företag fått upp ögonen för affärsmöjligheterna med inbyggda betalningar och egna kort.

– Att integrera betalningslösningar i ett företags infrastruktur är ett sätt att ta sitt erbjudande till nästa nivå: det gör det möjligt att bygga partnerskap och skapa bättre kundupplevelser. Inbyggda betalningar gör det dagliga livet enklare för kunderna, de betalar för det som ger dem mervärde, just när de behöver det, säger Monika Liikamaa, Co-CEO och Co-Founder
av Enfuce.

Enfuce var först i världen med att möjliggöra kortutgivning från ett publikt moln. Med ambitionen att bygga världens bästa betalningsprocess har man skapat en snabb, säker och skalbar lösning för globala betalningar i realtid. Idag gör 16 miljoner kortanvändare sina dagliga betalningar i Enfuce plattform.

– Vår kärnverksamhet är att säkerställa så effektiva och säkra betalningar som möjligt. Då krävs en hög ambitionsnivå – och det har vi. Som gammal bankmänniska får jag höra alldeles för många ursäkter om varför det ena eller det andra inte skulle fungera. Det är fel, har kunden ett tydligt business case och ett lösningsfokuserat mindset så är IT och compliance aldrig ett hinder för en betalningslösning, säger Monika Liikamaa.

Många möjligheter med egna kort

Även för icke finansiella aktörer finns det många fördelar med att bygga in betalningslösningar i verksamheten. Att man hos exempelvis Uber beställer och betalar sin resa redan innan den är genomförd säkerställer enkelhet och lojalitet. Men business caset skulle inte behöva stanna där:

– Om Uber dessutom hade ett eget kort skulle de kunna se var och hur människor använder det kortet, bygga samarbeten och anpassa erbjudanden efter det, säger Monika Liikamaa.

Ett högaktuellt område som Enfuce nu arbetar med är att möjliggöra för myndigheter och organisationer att ge betalkort i stället för kontanter till den våg av flyktingar som kommer från krigets Ukraina.

– De behöver pengar för att leva och vi möjliggör ett säkert sätt att ge ut betalkort som vi också kan monitorera mot felanvändning. För traditionella banker tar det kanske ett år att skapa ett sådant program, de som tycker det är snabba gör det på ett halvår. Enfuce kan göra det på två dagar, säger Monika Liikamaa.

Om Enfuce:

Enfuce erbjuder betalnings-, open banking- och hållbarhetslösningar åt banker, fintechföretag, finansiella operatörer och handlare. Genom att kombinera branschexpertis, innovativ teknik och compliance levererar företaget långsiktiga och skalbara lösningar snabbt och säkert. Företaget har 16 miljoner kortanvändare på sin plattform och årligen nära 1 miljard euro i transaktioner.

Läs mer på enfuce.com 

 

 

Mer från Enfuce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Enfuce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?