ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen: Butikstjuvar ska kunna portas

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Personer som begår upprepade stölder ska kunna portas från butiker, enligt regeringen.

”Vi kan inte ha en situation där kriminella betraktar butiken i området som sitt eget skafferi”, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till Sveriges Radio Ekot. 

Att bryta mot tillträdesförbudet ska kunna ge upp till sex månaders fängelse.

Morgan Johansson säger att det är en helt oacceptabel situation som råder i dag, där det förekommer att tjuvar återkommande stjäl från butiker.

”Det måste vi kunna sätta stopp för och för att kunna göra det behöver vi skarpare medel”, säger han till Ekot.

I förslaget som utretts på uppdrag av regeringen finns också frågan om att förbjuda människor att besöka badanläggningar och bibliotek. Där är det mer oklart om regeringen vill gå vidare.

”Men jag stänger ingen dörr för den delen heller, men eftersom vi har fått en del remissinvändningar på just detta, huruvida det behövs, så vill jag gärna kontrollera det först”, säger Johansson till Ekot.

Statsminister Stefan Löfven sade tidigare under hösten att han såg problem med förslaget, som fick kritik av remissinstanser som JO, Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet. Även utredaren själv hade invändningar, och hänvisade till att förslaget innebär inskränkningar i rörelsefriheten, som är grundlagsstadgad.

”Om så många instanser säger att de avråder, till och med biblioteksföreningen, då måste man i alla fall tänka till och kan inte bara säga att vi vill ha det här och vi har alltid rätt”, sade Löfven.

Samtidigt har bland annat Moderaterna drivit på frågan, som har stöd av en majoritet i riksdagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer