Annons

Regeringen betalade 12 miljoner för Sida-chefens nya toppjobb

Regeringen förband sig 2016 att betala 12,4 miljoner kronor för att Sidas generaldirektör skulle få ett nytt jobb, posten som ordförande i OECD:s biståndskommitté.

Kort därefter sköt Sida till ytterligare 4,8 miljoner kronor för en rådgivare till henne.

Isabella Lövin (MP).
Isabella Lövin (MP).Bild:Jessica Gow/TT

Ministern för internationell utveckling och klimat, Isabella Lövin (MP), var glad när biståndsmyndigheten Sidas dåvarande generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka i juli 2016 utsågs till ordförande för kommittén för bistånd (Dac) inom i-ländernas ekonomiska samarbetsorgan OECD.

Det beskrevs som en stor framgång och bevis för att Sverige är att räkna med i biståndsvärlden.

Det innebar en svensk på ett toppjobb i Paris under två år, i ett organ som har stort inflytande över riktlinjer för bistånd.

"Jag är stolt över det svenska arbetet inom internationell utveckling och det förtroende som ges Sverige och Petri Gornitzka och med denna viktiga utnämning", skrev Lövin i ett uttalande.

Inget sades då om att det handlade om att regeringen hade lovat att stå för hennes lön och omkostnader under två år samt en lika stor summa för att täcka kostnader för kansliet. Utan det hade hon inte kunnat bli vald – den som vill ha posten måste betala.

Enligt regeringen följde man bara spelets regler.

TT: Är det en bra ordning att man, drastiskt uttryckt, kan köpa en sådan här post?

"Jag skulle absolut inte beskriva det på det viset", säger Isabella Lövin.

Totalt handlar den svenska notan om 6,2 miljoner på årsbasis och 12,4 miljoner totalt.

Motkandidaten kom från Belgien som inte var redo att betala för en heltidsordförande i Paris. I ett mejl som TT tagit del av gratulerar landets kandidat Petri Gornitzka. Men han kritiserar också sättet som posten finansieras på – det gör att medlemsländerna inte kan föreslå kandidater på jämlika villkor.

Fler länder instämde i att finansieringen borde ses över.

Petri Gornitzkas företrädare på posten, norrmannen Erik Solheim, beskriver systemet som skevt. Men han gör ingen hemlighet av att Norge betalade för hans chefspost, liksom länderna som haft den före honom gjorde.

En invändning som har gjorts är att ordförandeposten inte ska vara reserverad för det land som bjuder högst.

"Det stämmer ju inte heller, vi har inte bjudit över det som Norge betalade", säger Isabella Lövin.

Hon säger att Sverige skulle vilja att OECD-Dacs 30 medlemmar delade på kostnaden.

"Men det kräver konsensus och det finns ingen större support för ett sådant förslag", säger Lövin.

Lövins statssekreterare, Ulrika Modéer, säger att hon driver på för en samfinansiering.

"Det angår alla medlemmar och på så vis möjliggör man för alla att föreslå en ordförande", säger Modéer.

Både Lövin och Modéer anser att det är väl värt miljonerna att ha en så viktig post i en tid då biståndet och vad det ska innehålla, som de beskriver det, stramas åt från flera håll.

Regeringens miljoner är inte det enda svenska inspelet. Kort efter det att Petri Gornitzka tillträtt hösten 2016 inledde Sida en formell process för att på egen bekostnad erbjuda en strategisk rådgivare till sin tidigare generaldirektörs nya kontor.

Sida avsatte 4,8 miljoner kronor för ändamålet. Sedan förra sommaren finns en person från biståndsmyndigheten på kontoret i Paris till stöd för ordföranden. Det gör att Sverige, genom regeringen och Sida, satsar 17,2 miljoner på ordförandekontoret under några år. På frågan om det var ett svenskt paketerbjudande svarar Lövin:

"Nej, jag eller UD har inte instruerat Sida att sekondera en person."

Charlotte Petri Gornitzka uppger att hon inte var med och bestämde att Sida skulle bidra med en rådgivare till den post som sedan blev hennes. Däremot deltog hon i sin nya roll på OECD i utformningen av kravprofil för och rekrytering av den nye rådgivaren, som blev hennes tidigare kommunikationschef och stabschef på Sida.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?