ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen beslagtar urnor när Katalonien folkomröstar

Aktivister har barrikaderat sig och väljare bildat köer kring vallokaler, i hopp om att dagens folkomröstning om självständighet ska kunna genomföras som planerat från klockan 9.

Antoni Estruch, 65, säger att han har lite ont i magen.

"Det känns oroligt, väldigt nervöst. Jag skulle önska att det inte fanns en sådan konfrontation."

Precis när han säger det skriker någon "leve Spanien" från en förbipasserande taxi.

Ser du? säger Antoni Estruch.

Folk tycker att det är jobbigt, tror jag. Men man går ut ändå, för man kan inte sticka huvudet i sanden. Man måste göra något.

Han hade helst sett att politikerna i Madrid och Barcelona börjat prata med varandra.

"Men jag tror att det kommer att gå lugnt till i dag, för katalanerna är ett lugnt folk. Vi har förlorat alla strider, vi är inga krigare."

Utanför vallokalen vid en korsning i stadsdelen Eixample i centrala Barcelona hade en folksamling bildats i väntan på klockan 9, då valet skulle börja. Stämningen är lugn. Alla samtal bildar ett stilla sorl.

Folksamlingen brast ut i applåder när de frivilliga valarbetarna – som riskerar miljonböter – gick in i lokalen.

Intill husväggen nära dörren står 43-åriga Lidia Calvo. När TT vill ställa frågor ber hon om att få se presslegitimation. Likt många andra säger hon att hon är orolig för repressalier och vill därför veta säkert vilka hon pratar med.

"Vi har varit här sedan klockan 04.30", säger hon.

När vi kom fanns här en grupp på runt 15 killar i 20-årsåldern som tillbringat natten här. När folk började dyka upp vid 05-tiden så gick de.

Hur har stämningen varit?

"Väldigt fredlig, vi har det bra. Vid ett tillfälle kom en skåpbil från den nationella polisen. Vi sjöng sånger, och efter en kvart ungefär sade de åt oss att vara tysta och åkte härifrån."

"Nu ska vi rösta. Men rösterna kommer inte att räknas förrän klockan nio i kväll så vi får stanna här till dess."

Samtliga Kataloniens poliskårer, och de tusentals poliser som skickats från andra områden i Spanien, har fått order om att förhindra människor från att rösta.

Men de har också fått order om att inte bruka våld. Och vid många av vallokalerna rapporteras mycket folk, både väljare som köat flera timmar innan röstandet ska börja, och aktivister som blockerar ingångar så att polisen inte ska kunna ta sig in.

Det finns över 2 000 vallokaler, och någon överblick är svår att få. På en interaktiv karta som den katalanska tidningen Ara lagt ut om läget vid vallokalerna finns än så länge bara en liten andel med.

Inrikesdepartementet i Madrid hävdade enligt nyhetsbyrån AP sent i går kväll att "de flesta" vallokaler har spärrats av, och att självständighetsaktivister bara lyckats ockupera "några".

Organisationen bakom folkomröstningen hade sagt till katalanerna att komma till vallokalerna, som är tänkta att öppna klockan nio på morgonen, redan klockan fem och köa. Visa "fredligt motstånd" mot polisen, manar organisatörerna.

Många oroas över att det kan bli våldsamheter. Men Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont är lugn.

"Jag känner till allt vi har gjort för att möjliggöra folkomröstningen. Det är sant att jag inte vet hur långt den spanska staten är beredd att gå för att förhindra den, men det är mitt ansvar att se till att folkomröstningen kan genomföras – och så kommer det att bli", sade han till TT i går.

Vissa skolor, som fungerar som vallokaler, intogs redan någon dag i förväg av människor som velat försäkra sig om att omröstningen blir av.

Regeringen i Madrid har förklarat omröstningen olaglig. Katalonien, som har en ekonomi som är större än Portugals, är splittrat kring självständighetsfrågan. Enligt opinionsundersökningar vill omkring 40 procent ha självständighet från Spanien. Att det blir ett ja är sannolikt, eftersom de som stödjer ja-sidan troligen är mer benägna att gå och rösta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer